Schollevaer II

Door: Dirk Huizinga

Opdrachtgever: W. Bruynzeel, Zaandam
Ontwerper: H. Kersken Sr. , Aalsmeer
Bouw: Gebroeders De Vries, scheepswerf De Vlijt, Aalsmeer Afmetingen:
Lengte 13.85 m.
Breedte 4.35 m.
Diepgang 0.97 m.

Zeilplan 112 m2
Grootzeil 65 m2 Fok 31.5 m2
Kluiver 15.5 m2
Vissermansfok 43 m2

Bouw: De gangen waren boven de waterlijn 5 mm dik en onder de waterlijn 6 mm. Onder de waterlijn is het schip gelast en boven de waterlijn geklonken, een keuze die aan het einde van de dertiger jaren vaker werd gemaakt. Niet omdat lassen een gladder onderwaterschip geeft, want dat is niet zo. Lassen zorgt wel voor een waterdichte romp, waar geklonken schepen wel eens problemen willen geven.

Geschiedenis

De eerste Lemsteraak van de familie Bruynzeel, die ook de naam ‘Schollevaer’ droeg, was gebouwd in 1930. Dit schip was voor de eigenaar W. Bruynzeel uit Zaandam wat te klein geworden. Hij liet de ontwerper van zijn eerste aak, H. Kersken Sr. uit Aalsmeer, daarom in 1938 een iets grotere aak ontwerpen die de naam ‘Schollevaer II’ kreeg. Kersken stond bekend om zijn bijzondere ontwerpen van Lemsteraken. Het waren schepen met grote, doorgetrokken kajuiten, schepen met een V-vormig grootspant en een ondiepe kiel, schepen die volwaardig als motorschip gemotoriseerd waren en altijd tekende hij zijn aken met gepiekte spanten in de kont. Dat maakte het gemakkelijker de schroefaskoker diep in het schip aan te brengen, om de schroef voldoende diep in het water te krijgen.

Zijn eerste ontwerp van de ‘Schollevaer II’ werd iets aangepast. Het dekhuisje dat Kersken tekende, vond de opdrachtgever wel een bijzonder idee, maar minder goed passen op zijn nieuwe aak. Dat idee is daarom weer geschrapt. Wel bleef de bijzonder ver doorgetrokken kajuit gehandhaafd. Doordat de Schollevaer II geheel van staal is gebouwd, werd het mogelijk de mast op de kajuit te plaatsen en de kajuit tot ver op het voordek door te laten lopen.
De ‘Schollevaer II’ werd gebouwd door de Gebroeders De Vries van scheepswerf De Vlijt in Aalsmeer. De familie Bruynzeel verkocht de aak in 1963 naar Amerika. Eind jaren tachtig kwam het schip terug naar Nederland.

Lemsteraak ‘Schollevaer II’, ontwerp H. Kersken Hzn. Lengte 13.85 m., breedte 4.35 m., diepgang 0.97 m. Zeilplan 112 m2. Grootzeil 65 m2, fok 31.5 m2, kluiver 15.5 m2 (Uit: Van Kampen, 1945, p.262,263) Kenmerkend voor aak ontwerpen van Kersken is de gepiekte spantvorm in de kont, alleen zichtbaar onder water.

Aalsmeer, 1938. De Schollevaer II na de tewaterlating. (Foto: Gebr. De Vries, scheepswerf De Vlijt)

Lemsteraak ‘Schollevaer II’ van W. Bruynzeel.

Amsterdam, 1938. Lemsteraakjacht ‘Schollevaer’, ontwerp H. Kersken. De kajuit is tot ver op het voordek doorgetrokken. (Foto: Gebroeders De Vries, Scheepswerf De Vlijt)

De Schollevaer II met een modern, hoog en vlakgesneden tuig. (Foto: Theo Kampa)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.