De families... Visser, Coehoorn en Rippen |2|
De familie Coehoorn.
- Eerst even een kleine genealogische benadering:
1) Cornelis Coehoorn, geboren rond 1730. Hij was gehuwd met Johantje Roukes
Uit dit huwelijk
1 : Janke Kornelis Coehoorn
2 : Tjamke Coehoorn
3 : Jan Cornelis Coehoorn, volgt onder 2
2) Jan Cornelis Coehoorn, geboren op 15 september 1760. Hij was gehuwd op 12 juni 1796 te Tjalleberd (Heerenveen) met Jaantje Gerbens, geboren op 1 maart 1769 te Ben-Knijpe.
Uit dit huwelijk
1 : Cornelis Coehoorn, geboren op 19 december 1796 te Heerenveen.
2 : Gerben Coehoorn, geboren op 10 januari 1799 te Heerenveen.
Martha Kist heeft een artikel geschreven over Gerben Jans Koehoorn die in 1799 is geboren en 92 jaar oud is geworden. Dit artikel is verschenen in Fryslân. Maandblad voor geschiedenis en cultuur, 12, 4 (2006) 8-12.
3 : Jelke Coehoorn, geboren op 10 april 1801 te Oosterzee (Lemsterland)
4 : Johanna Coehoorn, geboren op 7 oktober 1803 te Oosterzee (Lemsterland)
5 : Johannes Coehoorn, geboren op 4 november 1805 te Oosterzee (Lemsterland), volgt onder 3
6 : Lammert Coehoorn, geboren op 22 februari 1808 te Oosterzee (Lemsterland)
7 : Hendrik Coehoorn, geboren op 15 april 1811 te Oosterzee (Lemsterland)
3) Johannes Coehoorn, geboren op 4 november 1805 te Oosterzee (Lemsterland), overleden op 31 januari 1894 te Heeg. Hij was gehuwd met Hylligien Koerts Smink, op 13 juni 1830 te Lemsterland, geboren op 22 mei 1805 te Oosterzee, overleden op 2 december 1887 te Oosterzee (Lemsterland)
Uit dit huwelijk
1 : Jan Johannes Coehoorn, geboren op 29 september 1830 te Lemmer.
2 : Koert Coehoorn, geboren op 5 augustus 1832 te Lemmer.
3 : Hendrik Coehoorn, geboren op 17 juli 1834 te Lemmer.
4 : Geertje Coehoorn, geboren op 21 mei 1836 te Lemmer.
5 : Cornelis Johannes Coehoorn, geboren op 19 mei 1838 te Lemmer.
6 : Albert Coehoorn, geboren op 19 september 1840 te Lemmer.
7 : Jaantje Coehoorn, geboren op 18 november 1842 te Woudsend.
8 : Pieter Coehoorn, geboren op 29 april 1846 te Woudsend, volgt onder 4
4) Pieter Coehoorn, geboren op 29 april 1846 te Woudsend. Hij is gehuwd op 5 mei 1872 te Lemmer met Elisabeth Riemersma,
Uit dit huwelijk zijn bekend.
1 : Johannes Coehoorn, geboren op 13 juli 1872 te Lemsterland.
2 : Sietske Coehoorn, geboren op 5 augustus 1873 te Lemsterland.
4 : Andries Coehoorn,?
5 : Hiltje Coehoorn, geboren op 10 juni 1879 te Lemsterland.
6 : Albert Coehoorn, geboren op 29 januari 1881 te Lemsterland, volgt onder 5
7 : Pieter Coehoorn, geboren op 28 september 1883 te Lemsterland. Ten tijde van Pieter zijn geboorte was zijn vader overleden.
5) Albert Coehoorn, geboren op 29 januari 1881 te Lemmer. Hij was gehuwd op 22 september 1905 met Hielkje Rippen, geboren op 15 januari 1885 te Lemmer, dochter van Ieke Rippen en Jantje Schram.
Coehoorns, van de Sluis en Jantje Schram.
Uit dit huwelijk.
1 : Ieke Coehoorn, is gehuwd met Sietske Visser.
De broers Andries, Johannes, Pieter en Albert.
Na de dood van hun ouders besloten ze gezamenlijk bij elkaar te blijven. Maar ja, Mijn Opa Albert Coehoorn werd verliefd op Hielkje Rippen en ze trouwden. De drie andere broers leefden samen met hun zus als vrijgezellen in de 1e Parkstraat. Ze waren zeilmakers en hadden het dus goed met z'n allen. Vanwege hun mooie zondagse pakken werden ze "De Baronsjes" genoemd.
Dat mijn Opa getrouwd is hebben ze hem nooit vergeven. Mijn Opoe stond bij hun bekend als "de Indringer" Iets dat later is bijgesteld want mijn vader bracht weer een Sytske in de familie. De mensen waren behoorlijk naamziek, zo verklaarde mijn vader. Ik heb Andries Coehoorn nog goed gekend. Hij woonde later in Suderigge (het bejaarden tehuis). En is 98 jaar geworden. Op zondags gingen we bij hem op bezoek. Als we wel eens vertelden dat we op vakantie gingen en een weekje oversloegen, vertelde hij steevast dat hij dit niet zo leuk vond, want hij kon in de tussentijd wel dood zijn. Tenslotte was hij al bijna 100. We spraken veel met hem over actuele zaken en hij had veel moeite met de moderne tijden. Mannen op de Maan, wat een onzin, dat bestaat niet. Zijn stem opgenomen op een cassettebandje? "Dat bin ik dochs net, wol? Sa klink ik net. En as dat mooglik wie dan is dat hekserij".
Een keer wilden we hem meenemen voor een tochtje met de auto maar hij durfde er niet in te stappen. Een duvels machine was het. Na enige diplomatie ging hij toch mee. Het heeft hem toen zo bevallen dat hij er bijna niet meer uit wilde.
Andries en Johannes Coehoorn. De Baronsjes (bijnaam)
De Baronsjes, Pieter en Albert Coehoorn.
Sietske Coehoorn.
- Mijn ouders, en mijn vader zijn tijd in Duitsland.
Ieke Coehoorn en Sietske Coehoorn-Visser.
Ieke Coehoorn in Duitsland 1942.
Mijn Vader kent de vader van Roelie (spanvis) Sake (Reade) Visser, maar al te goed ze hebben samen bij de drumband gezeten en ook samen in Duitsland toen ze voor de arbeids einsatz opgepakt waren. "Ik heb je vader ook nog gekend want ik ging als kleine jongen altijd overal mee naar toe. Op een reünie van de drumband heb ik hem nog gezien. Ik ken haar vader nog als de man met een grote witte baard. Haar vader was een echte prominente Lemster"
Mijn vader heeft overigens nog leuke foto,s waarop hij samen met Henkie Bakker en met jou vader in Lemstervoetbal tenue in Berlijn staan. Ze moesten voetballen omdat er begrijpelijker wijze een gebrek was aan spelers.
Bij het spelen van het Duitse volkslied hebben ze toen nog een keer de schoenen uitgetrokken en hebben het veld verlaten. Na veel vijven en zessen hoefden ze dan niet mee te doen aan de protocollen. Als ze maar gingen voetballen.
Mijn vader vertelde dat Sake Visser al eens een keer opgepakt was toen hij met zijn visserskiel door Berlijn liep. Hij mocht volgens de Duitsers niet met zijn hemd uit de broek lopen. Dit was in die tijd onzedelijk. Het heeft hem toen veel tijd gekost om duidelijk te maken dat het geen onderhemd maar een visserskiel was.
Nog een anekdote was dat de Duitsers bedacht hadden om voor propaganda doeleinden dwangarbeiders te onderscheiden. Per fabriek werden er ad hoc mensen aangewezen.
In de fabriek waar ze werkten viel het oog op Sake Visser. Deze was helemaal overstuur toen hij het hoorde, en kon niet meer uit zijn woorden komen. In het Fries zei hij toen,
"Hoe kinne se dat nou dwaan? Myn Heit is Communist en myn Mem fan Joadske ôfkomst. Ich wil keine Onderscheiding. Gebensie mir lieber eine Neue Hose".
(Hoe kinne se dat nou dwaan? Myn Heit is Communist en myn Mem fan Joadske ôfkomst. Ik wol gjin ûnderskieding. Jou jo my mar leaver in nije broek).
Precies in het midden, middelste rij met colbertje en stropdas is Ieke Coehoorn. Zittend voorop de grond is Sake Visser.
Links Ieke Coehoorn, Henk Bakker, ? Sake Visser en ?
Links Sake Visser, Henk Bakker, op de schouders Ieke Coehoorn.
Onder Sake Visser, boven Ieke Coehoorn.
- De familie Rippen
Reactie plaatsen
Reacties