Poseren voor de fotograaf
Door: Dirk Huizinga
Honderd jaar geleden was het voor een fotograaf bijna onmogelijk in kleinere plaatsen arbeiders op de foto te zetten die aan het werk waren. Zodra de fotograaf met zijn omvangrijke apparatuur van een glasplatencamera, zwarte doek en statief gesignaleerd was, kwam iedereen naar voren en ging poseren voor de fotograaf. Kinderen in de dorpen deden overigens niet anders. Dat was wel jammer, want er bestaan maar heel weinig 'momentopnamen' van handarbeiders die aan het werk zijn. Vrijwel steeds hebben ze hun gereedschap neergelegd en zijn ze in slagorde opgesteld voor de camera. Dat was in de vissersplaats Lemmer niet anders.
Op de foto ligt een grote Noordzeebotter uit Urk bij mastenmaker De Vries aan de Lemsterrijn, het vaarwater van De Lemmer naar het Tjeukemeer. Die mastenmakerij van weduwe Rinsje de Vries had een zeer goede naam. Haar mastenmakers konden binnen twee dagen een nieuwe mast leveren voor een visser die een nieuwe mast nodig had in het hoogseizoen. Van ruwe stam tot op maat gemaakte mast, dat was voor waar een kunststukje. Met de kraan op de kade voor de mastenmakerij, aan de Polderdijk, werd de nieuwe paalmast vervolgens in het schip geplaatst.
Naast de mastenmakerij is de zeilmakerij van de firma Marten Folkerts de Vries nog net zichtbaar. Een bedrijf uit 1859 dat de zeilen maakte voor onder meer de Lemster vissers. Achter de zeilmakerij steekt de schoorsteen van de taanderij boven de daken uit. Daar werden de iets oudere zeilen behandeld met taan om ze te beschermen tegen rot en schimmel. De Urker schipper op het voordek van de botter staat uiteraard niet bescheiden op de kant, maar als opdrachtgever zelfbewust voor op zijn grote schip. Vanuit de mensen van die tijd gedacht, kan je je voorstellen dat ze poseren, dat iedereen gezien en vereeuwigd wil worden.
Vanuit het heden gezien is dit alleen interessant voor kennissen en familieleden. Ik had liever gezien hoe deze mensen aan het werk waren. Hoe zij met de technische middelen uit hun tijd zo'n lastige klus volbrachten. Maar goed, iedere tijd heeft z'n eigenaardigheden. Ik zou deze mensen dan wel aan het werk willen zien, maar wellicht is dat voor andere generaties helemaal niet interessant. Je kunt bijvoorbeeld ook tellen hoeveel mensen werk hadden bij een betrekkelijk kleine mastenmaker. Best interessant, maar weer van andere orde.
Reactie plaatsen
Reacties