'Zeiljacht' met een dikke kop

Door: Dirk Huizinga

Ook schepen kunnen een bewogen geschiedenis hebben, zoals het afgebeelde charterschip 'De Witte Walvis' uit Drachten. Tegenwoordig noemen we dat schip een Lemsteraakjacht, maar dat was lange tijd anders. Het werd in 1901 als 'Zeiljacht' gebouwd bij de scheepswerf Croles in IJlst en heeft de lijnen van een groot, 16 meter lang boeierjacht. Het was oorspronkelijk voorzien van een tuig zoals in die tijd op zeetjalken voorkwam. De eerste 28 jaren kreeg het schip zeven verschillende eigenaren. In 1928 werd dit boeierjacht verbouwd, getuigd als kits met dus twee masten en kreeg het de naam 'Rommerswael' waarmee het in latere jaren bekend is geworden.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het schip weer een paar keer verkocht.

Het lag rond 1960 in Muiden en was van de Amerikaan Bill Lineberger die er heel Europa mee doorkruiste (over waterwegen uiteraard). Na 1972 wisselden de eigenaren elkaar weer af. In 1984 lag het schip in Westzaan. Daar ontstond in de winter brand in het schip, waarna het uitgebrande wrak gesloopt zou worden. Jan Brilleman, een douaneambtenaar met liefde voor platbodems, wist dit te voorkomen door tijdig een koper te vinden. Dat was niet zo eenvoudig. Brilleman schakelde daarvoor 'de onderwereld' in, waar ook mensen zijn met liefde voor schepen, die bovendien ook wel eens geld willen uitgeven. In 1985 werd het uitgebrande wrak gekocht door de later als drugscrimineel bekend geworden Klaas Bruinsma, waarmee het schip voorlopig van de ondergang was gered.

Uiteindelijk kocht in 1992 Peter Sterk uit Lemmer de aak. Sterk liet de 'Rommerswael' opknappen, waarna het weer als prachtig zeiljacht getoond kon worden, nu getuigd als een Lemsteraak. Uiteindelijk heeft verzekeringsmaatschappij Achmea het kostbare jacht overgenomen en wordt het vanuit Drachten als charterschip geëxploiteerd onder de naam 'De Witte Walvis'. Dat schip heet nu een Lemsteraakjacht te zijn. Dat type platbodemjachten is immers bekend geworden sinds 'De Groene Draeck' van prinses Beatrix in 1957 een Lemsteraakjacht werd genoemd. De oorspronkelijke benaming 'zeiljacht' is ook wat te algemeen voor deze boeier en Lemsteraken hebben tegenwoordig als scheepstype een uitstekende naam, dus mag ook dit schip zo heten, ook al heeft het de lijnen van een zeegaande boeier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.