Friese Verzetsstrijders WO2

Pasfoto's zijn afkomstig van www.tresoar.nl 

Medewerking afdrukken en documenten van Corry Homma.

De namen op alfabetische volgorde.



Grootste verzamellijst met namen van verzetsstrijders in Nederland: Stichting Neerlandsch Verzetsmonument

Ondergedoken in Fryslân: Er kan gezocht worden naar onderduikers die meer dan honderd jaar geleden zijn geboren.


Reactie plaatsen

Reacties

Nanja Egberts
5 maanden geleden

Rimmert van Kalsbeek ( opa) staat niet vermeld als verzetstrijder. Het vermoeden was dat hij wel aangesloten was bij een verzetgroep.

Kun u dit nagaan?

Roelie Spanjaard-Visser
4 jaar geleden

Leonardus Hendrik Penninkx (Middelburg, 27 november 1895 - kamp Neuengamme, 30 november 1944[1]) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hij was een zoon van Leendert Penninkx en Elizabeth Jonkerman.

Penninkx was tot mei 1940 sergeant-majoor in het Nederlandse leger. Eind 1940 begon hij met het vormen van een illegale kern in Utrecht. Hij verzamelde wapens, verstuurde berichten en hielp onderduikers. In 1941 trad hij als railwachter in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen om zijn illegale werk door te zetten.

Op het adres in Utrecht waar hij woonde had hij twee onderduikers verstopt. Tevens was er een wapenopslag en een drukkerij van illegale papieren. Later werd hij een van de oprichters en medewerkers van de L.O. Utrecht. Hij woonde in Utrecht in een bovenwoning . Deze was te bereiken door een trap die naast de voordeur van de onderburen was. Zijn onderbuurvrouw was een Duitse die getrouwd met een NSB'er. Deze onderburen gaven ook feestjes voor leden van de SS, de SD en officieren van het Duitse leger. Deze instanties, met name de SS en SD, waren al geruime tijd op zoek naar PIII, het wijkhoofd van de illegaliteit van wijk 3 in Utrecht. Ze wisten uiteraard niet dat PIII Leonardus Hendrik Penninkx was.

Penninkx werd in mei 1944 verraden doordat een gearresteerde koerier tijdens verhoor was doorgeslagen. Toen Leonardus na 6 weken afwezigheid weer eens thuis sliep, na op reis te zijn geweest in verband met het L.O.-werk, werd hij door de Duitsers van zijn bed gelicht. Via verschillende kampen kwam hij ten slotte terecht in het beruchte concentratiekamp Neuengamme. Daar is hij op 30 november 1944 gefusilleerd.

Zijn zoon, Frederik Alexander Penninkx, zat ook in het verzet door Nederland heen.

Bron Wikipedia

Peter-Paul
4 jaar geleden

Mijn opa Fredrik-Alexander (flip) Penninkx was als 17 jarige ondergedoken in bergum/noordbergum. Op een boerderij. Hij zat daar actief bij het verzet en is betrokken geweest bij vele acties. Is ook meerdere keren aangeschoten geweest door de duitsers.

peter
4 jaar geleden

Jou opa heeft ondergedoken gezeten op de boerderij van familie Oostenbrug
De boerderij staat aan de rijkstraatweg28 in Noardburgum
https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/1052/noardburgum-verzetsmonument

Els Dalm
5 jaar geleden

Mijn vader, Wim Dalm, zat in 1944/45 ondergedoken in Hallum 95 bij de postbode. Hier werden pamfletten en krantjes illegaal gestencild.
Hij kwam uit Amsterdam en werd door Jo van der Laan via de kerk naar Friesland gebracht.
Wie kan me hier misschien iets meer over vertellen/
Alvast hartelijk dank.

Loes Claus
6 maanden geleden

Beste Els, ik kwam in de besloten Facebook-groep op "Je Bent Pas Echt Haarlemmer als" een bericht tegen van Tonny Handgraaf. Dat ging o.a. over de Frankestraat en de Doopsgezinde kerk in Haarlem. Toen schoot me gelijk jouw naam te binnen en dat we bevriend waren destijds (jaren 60-70). Dus googlede ik zojuist jouw naam en kwam hier uit. Ook al is dit bericht van jou in deze groep van Friese verzetsstrijders van 4 jaar terug, toch besloot ik om dit berichtje te plaatsen... Hoop dat het jou goed gaat. Vriendelijke groet, Loes

Netty Roelofs
5 jaar geleden

Beste mensen,
Mijn vader Christiaan Jacobsen, evacuee uit Arnhem, kwam met mijn moeder en Oma in Hallum aan. Mijn vader zat ondergedoken in Hallum 70 en was lid van N.B.S. op zijn duik-kaart staat als adres De Wilde Hallum en was actief in District 1 Dokkum. Wie kan mijn verder helpen om zijn geschiedenis compleet te maken ? Vast hartelijk bedankt voor uw hulp.
Netty Roelofs - Jacobsen

H.E. Smidt
7 jaar geleden

Ben familie van Romke Smidt

A.M.Krak
7 jaar geleden

Mijn schoonvader zat in het verzet hij heette Jilt van Straten geb.05-05-1922 te Franeker.Wie weet daar iets meer van bijv.zijn codenaam.?

Mevr Adrie van den Berg
7 jaar geleden

Hallo mevr /meneer

Bij de Friese Verzetstrijders,staan niet de naam van mijn vader en oom vermeld. Ze hebben een monument gekregen omdat "zei",veel voor het verzet in Makkum hebben gedaan hebben.De namen zijn:Tijmen van den Berg(dat is mijn vader) En de naam van mijn oom is:Aart van den Berg. Graag een reactie.Vr Gr Adrie van den Berg

Theunisvdheide@gmail.com
7 jaar geleden

Ik ben vernoend naar hem..mijn vader heet van der heide maar mijn moeder heet de bruin naar theunis ...hij was ook nouw betrokken op de overval op het h.v.b leeuwarden..en als pc kaatser en andere sporten was hij zeer goed in en ..door ziekte.ms..was hij niet meer naar zijn 35 de ..niet limachelijk meer in goede staat..toch heb ik mijn opa als iemand die mij veel heeft verteld over deze tyd die voor ieder zo belangerijk was... en voor mij als opa en alle in de familie veel betekend..theunis va der heide

Gerrit Alink
7 jaar geleden

Wie weet bij welke familie De Jong in Oudega tijdens de 2e Wereldoorlog Ruth Wolff (geboren in 1939) is ondergebracht? Haar ouders (woonachtig in Goor) hebben de oorlog niet overleefd. Na de oorlog is Ruth met haar grootouders naar Engeland gegaan