Eet vis roept het uithangbord aan de gevel van de volgende winkel ons al toe. Lemmer en de Lemsters, vooral uit die tijd lijkt het haast overbodige reclame. Ik meen dat die winkel ook met de naam Sterk gedreven werd.
Vaak ben ik hier niet binnen geweest, want onze vis werd meestal gekocht bij Seerp de Blauw, waar mijn vader en oom Han toen nog werkte. Als mijn grootvader daar vis kocht, waren dat als regel een paar bokkingen, daar kwam dan een klein pakje bij met spieringen voor mij.
In het ziekenhuis kwam er een diëtiste bij mij, die mij het eten van vis afried. Ik heb haar duidelijk gemaakt dat je een Lemster niet kunt verhinderen alle dagen vis te eten. Zij zal mij een rare vent gevonden hebben, maar zo denken vast meer mensen over mij, maar dat mogen zij doen. Wat hier verder afgebeeld is, bestaat in grote lijnen vandaag de dag nog. Alleen de oude boerderij waarin latere jaren Jan Zwarthoed, zijn vishandel had is verdwenen en vervangen door nieuwbouw.
Johannes de Vries
Lemsters in 1910: Bezig met het verwerken van ansjovis aan de Emmakade. Enkele prominente personen op de foto: Geheel links, herkenbaar aan de hoed, Michiel Davidson. Naast hem, met een witte muts, Foekje Visser. Verder naar rechts, eveneens met een witte muts, Fetje van Rubert Bootsma, afkomstig uit 't Leeg'. Daarnaast is Klaas Sterk te zien.
Links van de Emmakade bevindt zich de woning van de familie Poppe de Rook.
- Marten Tienstra: De ouders van mijn moeder lagen hier en zagen hoe de Duitsers de Lemmer binnen kwamen.
De 'Jan Nieveen' aan de Emmakade te Lemmer.
De 'Groningen III' aan de Emmakade te Lemmer.
Staand: Ale Visser, Gerrit de Blauw en in het midden zit Jacob Kleis Visser "Japie van Kleis"
Een uitzicht op de Emmakade met op de voorgrond de LE 62. Aan de rechterzijde op de wal bevindt zich de heer Evert de Vries, een vooraanstaande auteur die uitgebreid heeft geschreven over het vissersleven in Lemmer. In het midden van de vlet staat de heer Marten Vlig. De persoon aan de linkerzijde is niet geïdentificeerd. Op de achtergrond is het vaartuig 'Groningen IV' zichtbaar.
Reactie plaatsen
Reacties