Oude Sluis, Lemmer |3|

|   1   |   2   |   3   |   4   |   5   |

Peke Ritsma: De jongens in de sloep zijn v.l.n.r. Joop Zijlstra, Peke Ritsma, Jan v. d. Neut en Folkert de Vries

Op 26 juni 1972 zijn in Lemmer de sportwinkel van Oene Boonstra en een aangrenzend pand aan de Langestreek volledig verwoest door een brand.

De brand is vermoedelijk rond vijf uur in de ochtend ontstaan. Tegen half zes bemerkten brugwachter de heer Pier Berkenpas en de vissers Johannes de Jong en Jan Visser, terwijl zij bij de Truitjezijlbrug in gesprek waren, plotseling rook die opsteeg uit de richting van de Langestreek. De heer Berkenpas heeft onmiddellijk de brandweer gealarmeerd en is vervolgens direct naar de brandende winkel gerend om de bewoners te waarschuwen. Op zijn aanbellen werd de deur geopend door de bejaarde mevrouw Visser, die bij de familie inwoont. Op dat moment lag de familie Boonstra – bestaande uit de heer en mevrouw Boonstra en hun twee kinderen van zestien en acht jaar – nog te slapen. De heer Berkenpas haastte zich samen met de inmiddels toegeschoten slager, de heer Paul Wierdsma, naar boven om de bewoners te wekken. De heer Wierdsma begeleidde mevrouw Boonstra, die lange tijd ziek was geweest en nog maar kort geleden het ziekenhuis had verlaten, veilig naar buiten.

De oorzaak van de brand is tot op heden niet definitief vastgesteld. Er zijn echter sterke vermoedens dat er tijdens de nachtelijke uren is ingebroken in de sportzaak van de heer Boonstra. Tijdens een inspectie in een poging waardevolle goederen te redden, stelde hij vast dat de kassa openstond en volledig leeg was. Uit onderzoek is tevens gebleken dat de brand is ontstaan in de winkel zelf.

Tijdens de hevige brand die de omvangrijke voorraad in zijn greep hield, explodeerden meerdere gasflessen. De brand ging gepaard met een aanzienlijke rookontwikkeling en trok grote publieke interesse. Er werd aanzienlijke waterschade aangericht in de boetiek "Het Vooronder", eigendom van de firma Slump en bewoond door de familie De Ruiter, evenals in de winkel van de heer Ulrik Jager.

Met name in de boetiek, gehuisvest in het karakteristieke pand uit 1773 dat oorspronkelijk in gebruik was bij brandstofhandelaar Gosse Wierda, stonden zowel de begane grond als de kelder volledig onder water. Burgemeester Feite Faber van Lemsterland was vanochtend continu aanwezig op de locatie van de brand om actief leiding te geven aan de coördinatie van de bluswerkzaamheden.

Aan de Langestreek te Lemmer zijn de gebroeders Frankema momenteel bezig met de herbouw van de woning van de heer Oene Boonstra. Het betreft een nauwkeurige reconstructie van een fraai historisch pand, dat exact drie jaar geleden, in de vroege ochtend van maandag 26 juni, door een verwoestende brand volledig in vlammen opging. Op basis van gedetailleerde foto’s en tekeningen wordt de imposante woning momenteel zorgvuldig herbouwd, waarbij niets wordt nagelaten om Lemmer een pand van dezelfde kwaliteit en historische waarde terug te geven. Bijzonder in het oog springt het zorgvuldig gereconstrueerde, rijkelijk versierde houtsnijwerk aan weerszijden van de kajuit. Dit ornament, dat een exacte kopie is van het originele ontwerp, werd met groot vakmanschap vervaardigd in de eigen werkplaats van de gebroeders Frankema. Deze herbouw is een voorbeeld van gedegen ambachtelijkheid en toewijding aan historische authenticiteit, waarmee een belangrijk stukje cultureel erfgoed voor Lemmer behouden blijft.

Achter het raam is de schoenmaker 'Euverman' zichtbaar, terwijl hij daar zijn ambacht met precisie en vakmanschap uitoefende.

Een opname vanaf de Markt, vermoedelijk gemaakt in de jaren zestig. Dit blijkt uit het zonnescherm aan de linkerzijde, waarop de naam van Jan Bouma vermeld staat.

In dit deel van de vroegere Andringastate was in het verleden bakkerij Blessinga gevestigd. Dat was de grootvader van de vorig jaar overleden oud-wethouder Jan Blessinga. Zijn opvolger was Hendrik de Haan die daar enkele tientallen jaren zijn bedrijf had. Hij verkocht in de vijftiger jaren aan Buitenveld die het maar een maand of drie uithield. Bouma, die een bakkerswinkel aan de Oude Sluis had, ging toen naar de Schulpen. Later maakte hij van de linkerhelft een cafetaria. Toen de familie Bouma naar Staniastate in Oudemirdum vertrok kwam dit deel van het grote pand in handen van een Duitser. Die had ook de drogisterij van de familie Boonstra ernaast gekocht.

Het geheel werd omgebouwd tot een soort discotheek. Het eindigde in een grote brand. Daarna werd het kantoor van de Amro Bank erin gevestigd. Op de hoek van Schulpen en Oudesluis had Pietje Propsma haar tabakswarenzaak ’t Hoekje. In het eerst nog met een bevrachtingkantoor voor de scheepvaart. Na een paar andere bestemmingen – makelaarskantoor en souvenirwinkel – is daar nu ijssalon IIskâld gevestigd.

Verder is er op rechts nog een stukje te zien van de latere pizzeria. Ook dit pand heeft verschillende bestemmingen gehad. Als eerste de familie Oldendorp met een bakkerij. Later werd die overgenomen door Douwe de Koe. Daarna kwam hier een souvenirwinkel en later dus de pizzeria.

Onder de Hoek, de plek in Lemmer, waar men elkaar al jaren heen ontmoet.

Lief en leed wordt Onder de Hoek gedeeld en ook nieuwtjes worden gretig uitgewisseld. Het is al decennia dé ontmoetingsplek van Lemmer. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat verzamelen de Lemsters zich in het centrum van het dorp. Volgens de overlevering werd de naam 'Onder de Hoek' bedacht omdat de plek op de hoek lag van de Skansbrêge en de Blokjebrêge. De Leeuwarder Courant schreef op 14 juli 1984 het volgende: Door het aanleggen van de Afsluitdijk, zijn de visserslui uit De Lemmer weggeraakt, en door het dichtmaken van de Vissersburen te Lemmer, is de Schansbrug ook verdwenen. Maar 'Onder de Hoek' is een vaste plek gebleven voor de Lemsters.

Geheel links is Rintje Ritsma sr, Gerlof de Wilde. Willem de Jong (poeske). ?.?, met witte pet is Roelof Bos, Johannes Aard Hoekstra, Roelof Gaal, geheel rechts is Leeuwke Bootsma.

  • Arend Toering: Ik zie een paar bekenden is de vierde van links niet Rienk Coehoorn?, de zesde van rechts is Arend Toering van de LE-62 achtste Gradus Wiersma politieman, daarnaast Andries Vleer van de LE 21 en op het hoek je lijkt mij oude Hielke Schaper
  • Roelie Feenstra: Derde van links pake Bos

Op de banken v.l.n.r. Thomas Visser, Jenny Bondiëtti, Leeuwke Bootsma, Joltje, vrouw van Thomas Visser, Jantje Bijma, Jaap Visser en Gerben Feenstra.

  • Zie ook Facebook 'Onder de Hoek' van Stoffel Zandstra en Wim Swart

|   1   |   2   |   3   |   4   |   5   |