Pietersbuurt, Lemmer |2|

|    1   |    2   |

Trouwfoto van Wopke Kuipers met Hiltsje Visser, jammer dat de gezichten er niet op staan.

Wopke en Hiltsje woonden op de Singel de verlenging van de Pietersbuurt tot aan de Spoorweg toe. Hiltsje Visser, is een dochter van Andries Visser en Aukje Visser-Akkerman, kleindochter van Fam. Akkerman (die naast jullie woonden in de Pietersbuurt).

Pietsje Visser, het zusje van haar was bruidsmeisje en ik het bruidsjonkertje.......de 3 meisjes op de voorgrond zijn kinderen van Wopke Kuipers zijn zuster Margje, getrouwd met Kier Vlig, zij woonden in de Parkstraat hoek Flevostraat, ze hadden nog een zoon Herman.

Auke Bles, het jongetje links op de foto

Huisje Pietersbuurt, waar Willem van der Veen & Jetske woonden. Het huis waar tegenaan gekeken wordt is het huis van Verhoeff, die later op De Pond kwam te werken over het Noordzeekanaal. De lege plek, is de plaats waar het huisje (Pietersbuurt 29) stond van Pelle en Mette de Vries.

Roeli van der Veen

Foto van Ale Vlig, uit Joure. Het is een foto van de Pietersbuurt, met Ale zijn Pake en Beppe Schippers, dan Jeltsje Bakker, vrouw van Ale Schippers. De andere zijn onbekend, misschien dat een van de lezers deze kan noemen.

Pietersbuurt, met haar bewoners 1920. In het midden, jongen met bretels en stropdas, is mijn vader Willem van der Veen.

Roeli van der Veen

Jelle Visser (Nieki) en Harm Thijsseling (Hampie)

In het centrum van Lemmer t.h.v. rijwielhuis Dijken, één van de 2 inmiddels beroemde huisjes, die moesten worden afgebroken. Links Douwe Thijsseling (Douwe Mûs), midden Tine Thijsseling, rechts Durk Bijlsma (Dukkie mop)

Berend Thijsseling.

Hier zijn de dames Metsje (Mette) de Vries en Anne Hoekstra te zien.

(Wieger) Wiepie Visser

Elisabeth Jaalsma van der Veen

De buurtjes.

Wiepie, Aal en Geeske

Wiepie, Harm en Marten

Annie op de brommer

Annie en Pieter

Herre van de Veen.

"Hier zien we Herre van de Veen (Ome Herre) Herre woonde vroeger net als ons op de Pietersbuurt, en als kleine kinderen kwamen we veel bij hem over de vloer. We mochten dan altijd aardappels bakken, en ik weet niet hoe het komt, maar die smaakten toen veel lekkerder als nu. We mochten ook in de mooie kamer komen, die er altijd keurig uitzag. Daar stond een oude trapnaaimachine waar op mochten spelen, het was een hele mooie tijd met een schat van een man. Herre had die tijd al oog voor hygiëne want ik pulkte altijd aan het nagelvlees naast mijn duimnagel, Herre zei dan altijd "dat moet je afleren Roelie want zo krijgen de bacteriën kans, en dan krijg je ontstekingen". Helaas doe ik het nu nog steeds".

Roelie Spanjaard-Visser

Herre is met de kleine meid en ketel onderweg van de Pietersbuurt naar de haven of op de terugweg. Zij staan naast het huis van De Rook op de Prinsessekade. Tot voor kort (2014) woonde daar Eerdmans (verzekeringen). De ingang van het tramstation valt aan de linkerkant net buiten de foto. Boven en achter het hek zien we een remise van de tram. Op deze plek staat nu (2014) de Jumbo supermarkt. Rechts daarvan, boven de aanbouw van het achterhuis is het dak van de boerderij achter De Wildeman te zien. De boerderij had een toegang door het grasland vanaf de (nu ) Strandweg. Misschien ook een verbinding met de doorrit en stalhouderij van de Wildeman.

Steven de Jong

Ome Herre stond altijd bij (de hikke ) op de zeedijk want daar liep vee los en als er dan iemand langs moest, deed hij het hek even open en dicht, daar kreeg hij dan een paar centjes voor, ome Jacob (Herre zijn broer) stond daar ook wel eens, maar die is niet zo oud geworden, had epilepsie en is nog voor beppe overleden zo begin v.d. oorlog, beppe in '43, mijn moeder deed daar vroeger altijd de was en het werk ook, toen Beppe nog leefde, maar later heeft ze een hersenbloeding gehad en de laatste 4 jaar nog in het verpleeghuis in Wolvega gewoond, in 72 overleden op 76 jarige leeftijd, mijn vader is in '68 al overleden, maar 70 geworden, ik denk dat hij bij Gosse Wierda, stoflongen heeft opgelopen, met altijd in de brandstof te werken, ik ben zelf 72 nu, nou ik ben op zoek om die foto te vinden van ome Herre, we weten er maar 1, toen bracht hij met mijn zusje van toen 5, koffie in een keteltje naar mijn vader, want zo ging dat toen.

Mijn Grootvader van moederskant, dus ook vader van ome Herre kwam uit Grouw en had maar 1 oog en ze noemden hem dan ook "Hindrik ieneeg", misschien staat hij wel in de bijnamen lijst, dat kwam zo, zijn moeder had een schaar op haar schoot liggen en daar was hij als kind voorover ingevallen, hij zei later ook altijd "messen en scharen zijn kindergevaren".

Nell Luiten (een nicht van Ome Herre)

Foto van Alfred de Vries, een kleinzoon van Auke Luiten en Trijntje van der Veen. Hier zien we Ome Herre, zijn broer Jacob van der Veen -bij het hek op de dijk Lemmer.

Op deze foto de hikke fan Herre, aan het eind van de Nieuwedijk. De vee-roosters waren nog niet uitgevonden en het vee moest met hekken worden binnengehouden in het hun toegewezen gebied. Dat gebeurde met hekken dwars over de weg. Die werden bediend door mannen die in het gewone werk niet goed terecht konden. Zo konden zij toch nog een beetje in hun onderhoud voorzien.

Op de achtergrond zien we de kolk waar nu camping Ooievaarsnest op zijn eind loopt. Daarachter nog iets van de achterkant van de bebouwing van de Langestreek. Deze werkzaamheden moesten onder alle weersomstandigheden doorgaan, en daarom stonden bij dergelijke hekken vaak bouwseltjes zoals we hier zien. Net ruimte genoeg voor één man om in te zitten.

We zien zien hier ook de hekken aan weerszijden van het weggetje dat omhoog liep naar het Skieppedijkje. Boven op de dijk was een opstapje waar je gemakkelijk naar de andere kant kon komen. Dan hoefde je niet te betalen. Het tarief was volgens de beschrijving van Johannes de Vries, 1 cent, Zijn grootvader betaalde meestal met een paar botsen, een halve stuiver. Er werd dan wel even bijgezegd dat het meteen voor de terugweg was.

De linkse vrouw is ûs mem met Klaske v.d. Singel, die ook in de Pietersbuurt woonde en onderstaande foto is Auke Luiten, die werkte bij Gosse Wierda, brandstoffenhandel bij het tramstation, hij is ook onderweg van of naar zijn werk, kun je zien aan de kleding, ûs mem was een zus van ome Herre, Trijntje Luiten v.d. veen, ik zal er nog 1 achteraan sturen van de kinderen Luiten, 3 meisjes, waarvan de linkse Gooitske dan Nellie en Jannie, je ziet dus duidelijk dat ik een nakomertje ben, mijn zusjes waren ong.11 en 9 jaar toen ik geboren werd. Gooitske is in Mei overleden en daar zijn dit foto's van, die hebben wij ook wel, alleen die van ome Herre had zij alleen, het leuke is dat iedereen die hem ziet, van onze kinderen dan, en daar zijn erbij van al 60 jr, meteen roept, oh leuk ome Herre, zo popie was hij.

Nell Luiten

Auke Luiten, Auke is overleden door stoflongen, die hij had opgelopen door zijn werk bij Gosse Wiarda (de brandstofkolenhandelaar)

  • Even een notitie bij het Turfland, Sjoerd v.d. Veen, was geen familie van ome Herre, hij was mogelijk een zoon van Aerde v.d. Veen. Er was ook nog een Renze v.d. Veen, waarschijnlijk wel een broer van Sjoerd. Het restaurant 'Vooronder', was het kantoor van Gosse Wierda, daar staan heel wat voetstappen van mijn vader, overigens mijn vader was geen Lemster, kwam oorspronkelijk uit Overijssel, maar waren door 'de Veenderij' in Friesland terecht gekomen. Jan Luiten was een broer van mijn vader, die woonde in Delfstrahuizen en zag ik in de bijnamen lijst genoemd staan als "Kapokbear", was nieuw voor mij, maar was inderdaad een forse man, dus kan me er iets bij voorstellen, de boom op het eind v.d. Langestreek, die rechts in de bleek staat en die er nu nog staat, daar stond ik vroeger in de kinderwagen onder, oude boom dus al.

Nell Luiten

Links, Gooitske dan Nellie en Jannie Luiten.

Oud bewoners Pietersbuurt: Steven Visser 1874-1949, Oom van Rimke Visser. Steven was gehuwd met Jacobjen Sietsma, zuster van Foekjen Sietsma.

Oud bewoner: Sake (Reade) Visser, vader van Roelie. IJsventer in Lemmer.

Foto van Cor Visser: Pake Schotanus, voor zijn huisje in de Pietersbuurt.

De sloop van de Pietersbuurt is begonnen, Burgemeester Faber, is hier te zien met ambtsketting om.

Reactie plaatsen

Reacties

Roelie Spanjaard-Visser
2 jaar geleden

Mijnheer de Vries, ik denk dat de plattegrond genummerd is, maar niet de huisnummers zijn.

Reijer J. de Vries
2 jaar geleden

Vraag bij 2e foto op p. 2: de plaats waar het huis van Pelle en Mette de Vries (nr. 29) is afgebroken tegenover het huis van Willem van der Veen. Op de plattegrond van de Pietersbuurt op p. 1 staat tegenover nr. 29 geen huis. Hoe kan dat?

Pelle de Vries
2 jaar geleden

voortreffelijke geschiedenis van de gewone lemster bevolking.,woon nu in wommels
groet Pelle

|    1    |    2    |