Bovenstaande vier foto's zijn afkomstig van Hinke Woudt: Sleepboot Femmy
Om te beginnen was daar de Femmy, een heel klein, lief sleepbootje dat eigendom was van de steenkolen handel van Gosse Wierda. De Femmy sleepte en verhaalde de kolenschepen, meestal Rijnaken zonder eigen voortstuwing, van en naar de Tramhaven waar het kraanschip van Gosse Wierda lag. De machinist van deze door stoom aangedreven kraan was Atte Duiker. Hij was vader van Jaap, een klasgenoot van me. Een erg driftige man in mijn beleving als kind. In de Tramhaven werden de steenkolen overgeslagen in andere binnenschepen, maar ook naar de wal om verder naar de opslagloodsen in de buurt van de oude sluis, naast het kantoor van m’n vader, te worden getransporteerd.
Wat me nog heel helder voor de geest staat, is dat de Femmy natuurlijk ook wel een slokje brandstof lustte. De kapitein van de Femmy, Oepke de Boer moest zelf met behulp van een speciale roterende vlinderpomp (met heen- en weerzwengel), die met de inlaatpijp in een olievat werd gezet, de olie overpompen in de bunker van de sleepboot. De olievaten werden met een vrachtauto aangevoerd en stonden op de Prinsessekade t.h.v. het oude tramstation. Overigens was deze kapitein een bijzonder aardige man, die bij mij altijd heel goed gemutst overkwam.
De kapitein van de Femmy woonde aan de Vissersburen. Vaak lag zijn bootje bij hem voor de deur (de Rien langs de Vissersburen was toen nog niet gedempt). Op een bepaalde morgen bleek de Femmy op onverklaarbare wijze gezonken. Dus groot alarm. Brandweer erbij, maar ook werd de ‘Jan Nieveen’ ingezet om de Femmy weer boven water te krijgen.
Door: Leen Bosma
De Piet Hein, het koninklijk jacht van koningin Juliana. Waarschijnlijk hier in 1950
Afbeelding van Hielke Roelevink. Toen en Later
We zien hier een paar van de panden die in de loop van de jaren afgebroken zijn. Daar vinden we nu winkels en het omstreeks 1935 voor Jan Steensma gebouwde pension It Heechhûs. De viskar is die van Andries Visser. Hij loopt er achter en er naast loopt Germ Bootsma, de vader van Thomas. Later had Andries ook een wagen uit de serie van een stuk of vijf die door de gebroeders Gort gebouwd waren.
Een oude opname van de Vissersburen. De Rien is nog open. Het water is niet te hoog zodat we de walbeschoeiing goed kunnen zien.
Op links de drogisterij waarde familie Van der Wolf zat. Dit zal in de tijd van Huite Hak zijn geweest die daar ook een drogisterij had. Later was daar Jelle Koornstra met handwerkbenodigdheden gevestigd. Dit pand is, net als het volgende, gesloopt voor de nieuwbouw van Tuinstra.
Later is daar Ladyshop Yvonne ondergebracht. In dat afgebroken tweede huis woonde een Verbeek. Hij was schilder in het familiebedrijf, zijn vrouw had een kruidenierswinkeltje. Later woonde Romke de Jong er. Ook in het volgende huis woonde een schilder Verbeek met achter in de steeg de verfwinkel. Daar heeft Radio Lemsterland ook jarenlang onderdak gevonden. In de woning zelf is nu een reisbureau.
Daarnaast woonde de familie Kuperus, een schippersfamilie. Later was dit de woning van de familie Jelte Dijkstra die in het pand met zonnescherm een schoenenwinkel had. In het daarop volgende huis woonde het echtpaar Wijbenga. Na het overlijden van deze mensen werd het bij de schoenenzaak getrokken. Daar kwam later bakkerij Breimer.
Woning Vissersburen 24 (Aaltje de Haan)
Woning Vissersburen 70, (v.d. Laan), vervangen door woning Riekelt Visser
Voor de demping - Zomer 1956
Centrale bakkerij, kijk op de Vissersburen