Waaigat, Lemmer
1905: Het grootste deel van dit watertje liep door de Langestreek. Het eindigde waar de bebouwing van het Waaigat begon. Een deel van het Vredespaleis staat er nou op.
Het pand wat in de volksmond Het 'Vredespaleis' genoemd werd. Hoek Langestreek/Waaigat.
Kruidenierswinkel van Weduwe J. Meijer. Hoek Langestreek-Waaigat ('Vredespaleis') - 1925.
Deze opname moet gemaakt zijn in de tijd dat de brug nog ter hoogte van Sonsma lag, want hier ligt een schip recht voor het Waaigat. Het lijkt wel een soort skûtsje, dat tot woonboot was omgebouwd. Links staat het gebouw dat in de volksmond het 'Vredespaleis' heet (Ferdinand Kok, is in deze woning geboren). In de winkel, waarvan de deur open staat, woonde Wed. Meijer. Zij verkocht kruidenierswaren. Verder had zij altijd enkele kostgangers. Het huis rechts draagt het bord 'Smederij en koperslagerij'.
Het Waaigat in de Vooroorlogse tijd. Toen werd de jaarlijkse ringrijderij in de kermisweek gehouden. Winnaars waren toen Jan en Anna Akkerman. Het parcours liep over de Streken, een rondje over het Zwarte Wegje (nu Flevostraat) door de Parkstraat en Nieuwburen naar de Streken.
Hier in het Waaigat staat men blijkbaar klaar voor de strijd. Zes aanspanningen staan hier wat in het rond, uit de richting van de brug komen er ook nog twee aan rijden. Belangstelling is er praktisch niet, alleen een paar buurtbewoners zijn te zien. De bebouwing van het eerste van de rechterkant, was in 1994 nog ongewijzigd; bij drie huisjes op de voorgrond is wel een en ander veranderd. Van de linkerkant is niets te zien, we krijgen nog wel een leuk doorkijkje op de laatste huizen van de Kortestreek. Vroeger lagen er als trottoir nog oude ‘gieltjes’langs de kanten van de straten
Op deze foto woonde op de hoek Bruining, 'De Zwartverver'. Als er iemand overleed gebeurde het wel, dat de familie kleding zwart liet verven, zodat er op gepaste wijze gerouwd kon worden.
- Henny van den Berg: 1e huis rechts, woonden in mijn jeugdjaren de familie Bruning.
Een paar huizen verder was het winkeltje van vrouw Post. Ze verkocht volgens mij breigaren, handdoeken, ondergoed enz. Daarnaast zat de aardappel, groente en fruitwinkel van Bernard van der Veen. En dan de drogisterij van Hooijsma. Links in he 1e huis heeft mijn tante Aukje Kuipers-Coehoorn gewoond. In de laatste panden links was de smederij van de firma Hollander.
Foto van Geertje Visser: No 12, (waar op de bovenste foto links de fiets voor staat), nu met een dakkapel, het huis ernaast is een nieuwe woning geworden.
Inzicht Waaigat met op de hoek 'Smederij Hollander'.
Op de hoek Waaigat-Langestreek, nabij de Flevobrug, bevond zich de voormalige stoomsmederij, lieren, scheepstoeter en machinerieënfabriek van de familie Hollander.
- Hielke Roelevink: Veel gespeeld, eind '50 begin '60 er jaren met Gerard Hollander, de familie woonde toen achter ons in de Urkerstraat, geloof op nr 2.Hadden twee jongens en 1 meisje, waren de snelste schaatsers van de Zuiderzee buurt, vooral Michiel. Met het meisje (ben naam vergeten) heb op latere leeftijd op de zelfde dag geslaagd voor mijn rij examen. Toeters poetsen dat beeld is me ook bij gebleven
- Elbert L J Bosma: Liep er altijd langs op weg naar de Chr. Muloschool aan de Langestreek.
- Michel Hollander: Collectie staat opgesteld in Allingawier
In het pand anno 1716, waarvan de uit 1911 stammende trapgevel één van de jongste onderdelen is, bevindt zich een uniek historisch zeer waardevol interieur, dat stamt uit 1895. Oude aandrijfwerken, mallen, gereedschappen, unieke apparaten en halffabricaten vertegenwoordigen een grote historische waarde voor Lemmer als dorps gericht op scheepvaart en watersport. De volledig ingerichte klassieke smederij dreigt voor Lemmer verloren te zijn gegaan.
Familie Hollander, 1902. Boven van links naar rechts: Aleida, Michiel, Johannes, en Griet. Onderste rij: Geertruida met dochter Gretha, moeder en vader Hollander en Jacobus Hollander zijn broer.
De overgrootvader van Gerard had een koperslagerij en winkel in huishoudelijke artikelen in Woudsend. Zijn grootvader is van Woudsend naar Kuinre getrokken, waar hij een smederij en koperslagerij had. Rond 1895 is de familie naar Kuinre gekomen. Gerard, zijn vader Michiel Hollander en diens broer Koos, hebben later deze zaak in Lemmer voortgezet. Het was een stoomsmederij en tevens lieren machinerieënfabriek.
Toen er werd besloten het bedrijf te ontruimen, kwamen mevrouw Hollander en haar kinderen een keur van artikelen tegen, waarvan ze meenden, dat ze een zekere historische waarde vertegenwoordigen. Hier is een apparaat te zien waarmee koperen scheepstoeters in de smederij werden gemaakt.
Geertje Visser: Links onder zie je uithangbord AGFA. Toen woonde de fotograaf Hollander nog in het ouderlijk huis naast de smederij. Later had hij de etalage en zijn studio in de Schans. Voorheen de slager (Naast de groentezaak van Peke en Pietsje Wouda)
Foto van Kleis Visser
Reactie plaatsen
Reacties
Ik ben de dochter van Greta Hollander en ben deze week op een camping in Friesland met mijn dochter.Maandag ben ik naar Lemmer geweest en er is in het Waaigat weinig veranderd.Er kwam weer veel naar boven over mijn logeerpartijen bij mijn familie.
Kan het Clara Johanna Meijer, geboren op 12 mei 1915 te Lemmer zijn?
Ben een kleindochter van Lieuwe Meijer. Vraag: Wie is de weduwe J. Meijer, die een kruidenierzaak dreef? Welke J. Meijer? En wat was haar voornaam en meisjesnaam? Kan het mijn moeder helaas niet meer vragen.