Akkedraai te Lemmer
Vanaf 1880 is de Akkedraai. De Engwerderkolk was destijds verbonden met de Zijlroede, een smalle waterweg die de Langestreek doorsneed. Over deze waterweg bevond zich de Akkedraai, welke later is vervangen door een vaste brug.
Reenkolk (Steenkolk)
De waterpartij betreft het overgebleven gedeelte van de historische Reenkolk (ook bekend als Steenkolk), met een deels intacte verbinding tussen deze kolk en de Zijlroede. Op de kaart van Schotanus/Halma uit 1718 wordt deze kolk duidelijk weergegeven.
(Het Steenland is alhier vergraven lopend uit de Kolk tot aen de 'Hop, de Zeedijk ten zuiden de Sijlroede ten noorden, (F 1748) Een stukje land lopende van de Engwirder kolk tot aan de Steen-kolk het Turfland genaamt. (F 1748)
- Eigenaars van het Turfland lopende van de inform tot aan de sloot bij Fedde Bijbrens hellinggat, (F 1748)
- Eigenaars van het tweede stuk van het Turfland lopende van de dray tot aan de scheidsloot agter het hof en dus van de Zylroede tot aan de Zeedijk, (F 1748)
- It earste Turflân roun fan it lytse kampearterrein nei de jachthaven.
- It twade fan de Herfoarmde Tsjerke nei Flevobrêge, de Koartestreek hiet doe dus Turflân.
- It tredde stik Turflân fan it lytse kampearterrein nei de Pottebakkerssteech.)
Op deze kaart aangegeven als 'Reen Kolk'
Hier wordt de gasleiding aangelegd bij het bruggetje over de sloot die destijds de Kolk en de Zijlroede met elkaar verbond. Voor zover bekend stond dit bruggetje bekend als het 'draaike'. Deze werkzaamheden moeten in die tijd een omvangrijke en uitdagende onderneming zijn geweest. Het gehele gasnetwerk in Lemmer diende immers met precisie te worden aangelegd. Dit gebeurde niet met behulp van moderne sleuvengravers, maar handmatig met schop en mankracht.
In deze specifieke situatie bevindt de hoofdpersoon zich niet op de voorgrond, zoals vaak gebruikelijk is. De oudere heer Visser, gekenmerkt door zijn pet en baard, heeft een bescheiden positie ingenomen op de achtergrond, in het midden van het bruggetje. De tweede persoon van links, met hoed, is Hielke Atsma. De man iets verder naar rechts, met pet en baard, betreft Wiebe Feenstra, de echtgenoot van Kaatje Spiekholt, bij velen beter bekend als 'âlde Kaat'. Van de overige personen is het helaas waarschijnlijk niet meer mogelijk om hun namen te achterhalen.
Reactie plaatsen
Reacties