LE 12

  • a= ansjovis, b=bot, g=geep, h=haring, ha=hoekaal, kv="kustvisscherij", p=paling of aal, sn=snoekbaars, sp=spiering, zz="op de Zuiderzee"
  • Visserijregister kaarten van Zuiderzeecollectie

LE 12

  • Naam schip: LE 12 De Hoop
  • Type: halfgedekte platbodem
  • periode: 1911-1928
  • Eigenaar: Visser, Johannes H.
  • vis: a, b, h
  • Opm: {aak in 1902 door Gebr. De Boer voor "Johannes van Antje" Visser geb, Huitema, Lemsteraken, 248}
  • VerhaalZijn vrouw was Rees van Hielk, een zus van Janus Coehoorn zijn vrouw Jansje en van Renze Visser zijn vrouw Anne. Siemen van Hielk Zeldenthuis was hun broer. Oude Hielk had een fruithandel in de Schans, waar later Janus woonde. Aan de ene kant had Jan Pen zijn nettenwinkel (later Libbe Bouma) en aan de andere kant had slager Koning zijn slagerij. Maar op Johannes terug te komen, het was een fijne man en een fel drankbestrijder. Daar had hij veel ellende van gezien. Ze woonden in de Schans, waar later Marten Kokje woonde, ze hadden er ook een winkeltje, daarna hebben ze op het Streekje gewoond bij de R.K. kerk en daarna aan de Vissersburen, waar ze een viswinkeltje hadden. Ze hadden twee zoons, Heiko en Wiebren en twee dochters Rommie en Hielkje. Janus had altijd een een manchester vest over zijn trui droeg. Rees zijn vrouw is niet zo oud geworden. Deze 45 voet aak voor Johannes Visser, werd wat breder gebouwd dan de meeste Lemster aken, terwijl de kop aan die van een boeier herinnert. Het schip voer een groen schild waarop de naam De Hoop. De LE 12 had de reputatie een snelle zeiler te zijn, die veel wind en zee kon doorstaan. Daarom zou zij ook gebruikt zijn als jager voor het thuisbrengen van de vangst, en soms als sleepschip voor een tweede vaartuig hebben gediend. In het najaar 1940 namen de Duitsers het schip tijdelijk In beslag, terwijl in 1945 Duitsers met het schip naar Enkhuizen vluchtten nadat een kanon op het voordek was geplaatst. In datzelfde jaar nog werd bij de eerste hardzeilerij voor de Lemmer 'de prijs' gewonnen, een 'zilveren' krans van eikenbladen, nu nog in bezit van de dochter van de eerste eigenaar. In 1955 is het schip tot jacht verbouwd, waarschijnlijk op een kleine werf in de buurt van Enkhuizen. Het schip kreeg de naam Rosshouck en was achtereenvolgens eigendom van Gorter uit Enkhuizen, T. Koopman te Wassenaar en sinds 1968 van Ir. W. Croon te Rotterdam (59 VA)
  • De Lemster vissersvloot van ± 1915 volgens Jan Wouda: LE 12: Eigenaar: Johannes. H. Visser. Bijnaam: De Happet en Johannes van Hansje. Woonplaats: Lemmer. Soort: Aak vt 45. Naam Schip: "De Hoop" Bouwjaar: 1902 Werf: Gebr. de Boer.
  • In 1926 kregen vier Lemster vissers een nieuwe motor in het schip. Dit waren de LE 61; LE 12; LE 88 en de LE 75.
  • Uit het archief van 'De Mastmaakster Wed. de Vries: Vanaf begin 20e eeuw gaan de meeste vissers over op sisal simmen. Alle sim die Jan Siebold verkoopt, bijv de 20,7 kilo aan Joh. H. Visser (LE 12), is van sisal.
  • Aanvulling. Lemsteraak Rosshouck toegelaten: Na beoordeling van de aanvraag voor een ligplaats in Museumhaven Willemsoord heeft de Ligplaatsen Commissie de Lemsteraak Rosshouck hiervoor voorgedragen bij het bestuur van de Stichting Nautische Monumenten. Deze heeft de positieve beoordeling overgenomen en de Rosshouck een ligplaats in het werfkanaal toegekend. Nog niet bekend is wanneer de ruim 100 jaar oude Lemsteraak naar Den Helder komt.

De LE 12 en de LE 74 zeilen de haven uit

Omschrijving van Evert de Vries: Een opname van de LE 12, 'De Hoop', van Johannes Visser. De aak ligt hier in de oude haven met de noodwoningen op de achtergrond. Hier, vlak voor de hang van De Rook, is men druk aan het pluizen met een vracht ansjovis. Helemaal rechts van de aak zit Johannes Visser, zelf. Aan de andere kant van het roer staat zijn zoon Heiko (met hoed) zijn dochter Hielkje en daartussen zijn zoon Wiep. Hielkje heeft zeker net het eten voor de mannen gebracht, want achterop staat een mandje met brood en een paar kopjes en bekers. Mijn oom Evert was altijd als vaste pluizer bij de LE 12 in actie, later heb ik dat ook wel gedaan. Mijn beloning bestond dan meestal uit wat kleine palinkjes. Ik herinner mij ook dat Heiko, mij bij een gelegenheid eens vijf pond paling mee gaf. "Dan hast ek ris hwat bússinten". Visser had aan de Vissersburen 70 ook nog een viswinkeltje.

LE 12 - Rosshouck - gebouwd in 1902 bij Gebr. de Boer, als visserman en als jacht.

Dirk Huizinga: De Hoop, LE 12

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.