LE 17

  • a= ansjovis, b=bot, g=geep, h=haring, ha=hoekaal, kv="kustvisscherij", p=paling of aal, sn=snoekbaars, sp=spiering, zz="op de Zuiderzee"
  • Visserijregister kaarten van Zuiderzeecollectie

LE 17

  • Naam schip: LE 17 Jonge Jan
  • Type: halfgedekt, punter
  • Vergunn.periode: 1913-1922
  • Eigenaar: Visser, Jan. R.
  • vis: b
  • Opm: voordien als sloep in Vollenhove; {1901-1913 LE 17: aak Dolphijn van Sake de Rus.
  • Verhaal: Zijn vrouw was Jantje Poepjes, die het schip met vaste hand bestuurde. Het was een stoere vrouw, die ook de bot die Jan ving nog wel uitventte in haar goede dagen. Ze woonden aan de Nieuwedijk en hadden ook een groot gezin, waarvan Jan de jongste zoon was.
  • De Lemster vissersvloot van ± 1915 volgens Jan Wouda: LE 17: Eigenaar: Jan. R Visser. Bijnaam: Jan van Fetsje. Woonplaats: Lemmer. Soort: Houten aak vt 41. Naam Schip: "De Jonge Jan" Bouwjaar: 1900. - LE 17: Eigenaar: Sake Zandstra. Bijnaam: Oompje. Woonplaats: Lemmer. Soort: Botaak vh LE 129. Naam Schip: "De vrijheid" Bouwjaar: 1897 Werf: Gebr. de Boer. Sake Zandstra, woonde op het Eind. De bovenkant van zijn aak was altijd in een soort roze geverfd, appelbloesem noemden ze dat toen.
  • Uit het archief van 'De Mastmaakster Wed. de Vries: De kleinste vaartuigen met een mast zijn vletten (te vergelijken met roeibootjes) en sloepen. Ze worden gebruikt als bijboot of vissersvaartuigje. Jan R. Visser vist vanaf 1913 op bot vanuit de halfgedekte punter Jonge Jan (LE 17) die voordien in Vollenhove als sloep diende. Hij verkoopt hem in 1922.
  • Uit het archief van 'De Mastmaakster Wed. de Vries: visser Douwe Thijsseling, bijnaam Bels of Oude Bellouw, schaft een olie jekker aan die hij bij zeilmaker M.F. de Vries laat vermaken. Deze jekker is dikker dan normaal en zal hem op een dag in 1927 een grote dienst bewijzen. Hij is dan uit vissen met zijn vader Jacob Thijsseling en Obbe Poepjes in de schouw LE 17. "Het was ruim drie weken na ons trouwen en wittebroodsweken waren er vroeger niet bij. Wij voeren bij vliegend weer met zeeën bijna zo hoog als een toren, in onze schouw naar Lemmer. Ik ging in ons roeivletje achter de schouw om water te hozen. Opeens sloeg het bootje om en daar lag ik in de kolken de golven met de dood voor ogen, vlak boven het Vrouwenzand. Toevallig droeg Thijsseling die dubbelgevoerde jekker: De wind kwam eronder en zo bleef ik in de hevige storm met het hoofd boven water. Zijn vader en Poepjes moeten dan met de schouw eerst draaien en door de wind om bij Douwe te kunnen komen. Twintig minuten lang vecht de jongen in het ijskoude water voor zijn leven totdat de schouw hem bereikt. Zo wordt hij gered door zijn vader, Obbe Poepjes en de oliejekker van De Vries".

Aanvulling: De LE 17 Dolfijn L 11.20 Br 4.06 is in 1901 gebouwd bij scheepswerf de Boer in Lemmer voor de visserman Sake Visser, bijnaam 'De Rus'. Dit is een ijzeren geklonken aak. De firma Johannes Sterk uit Lemmer, heeft deze aak gefinancierd, deze Johannes Sterk was getrouwd met Dina Visser, een familielid van Sake. Sake heeft met de aak gevist van 1901 tot 1913 en heeft hem daarna verkocht aan Lubbert Coehoorn. Lubbert blies Piston bij muziekvereniging 'Excelsior' en veranderde de naam van het schip in 'Presto'en het no werd toen LE 3.

De 'Presto' LE 3 was bij licht weer een snelle zeiler. Lubbert en zoon Jilling hebben met de aak tot 1946 gevist en tijdens zeilwedstrijden ook vaak in de prijzen gezeild. In 1946-1947 ging hij over naar een kotter, eerst samen met Jelle Toering in maatschap. Later ging Jilling alleen door met de kotter de LE 3 'Pietje-Ankje'  Jilling Coehoorn verkocht de aak aan de Gebr. Pieter-Jan en Lolle Poepjes, de gebr. Poepjes kwamen vanuit Sloten naar de Lemmer en hadden een Pluut, vandaar de bijnaam 'De Pluten.

De gebr. Poepjes hadden er een één-cilinder Kromhout motor in laten bouwen van 10 pk. Maar bij harde wind was dit te weinig pk's. Toen hebben de gebr. Poepjes er een 20 pk Lister in laten bouwen en die werd geleverd door de Firma van Wieren uit Sneek, van Wieren leverde er twee van deze motoren in de Lemmer, want ook in de LE 64 van Andries en Wiep Visser werd een 20 pk 2 cilinder Lister ingebouwd, dat dit betrouwbare motoren waren blijkt wel, want de Lister in de LE 50 doet het nog steeds goed.

Lolle Poepjes ging naar Sloten terug en nam de visserij binnen over van zijn vader. Pieter en Jan gingen door in de Lemmer met de visserij en werden in Lemmer bijgestaan door de Oude Hendrik Bootsma die gepensioneerd was.  In 1974 hebben Pieter en Jan de aak verkocht aan Fred Kroon uit Hillegom, voor de recreatie. Fred was violist bij het Filharmonisch orkest van N.H. bijnaam 'Fred Viool' Fred Kroon en fam, hebben met de aak gevaren van 1974-tot-1996- daarna werd hij te koop aangeboden en is toen gekocht door enkele personen die door deze koop deze aan de Stichting de Vuurtoren overdeed, waarvoor Hulde.

Toen deze Stichting de Vuurtoren verkocht aan de Gemeente Lemsterland, ging de aak over naar de Stichting LE 50.

Daar er bepaalde personen twijfelden over de werf waar de LE 17 van Sake Visser, was gebouwd, zij dachten te weten, dat de aak bij Bos in Echtenerbrug was gebouwd. 
-Stevens gelijk mal Sake Visser - Hoogten achtersteven buiten stok in 't mal.

Door: Auke Coehoorn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.