LE 2

  • a= ansjovis, b=bot, g=geep, h=haring, ha=hoekaal, kv="kustvisscherij", p=paling of aal, sn=snoekbaars, sp=spiering, zz="op de Zuiderzee"
  • Visserijregister kaarten van Zuiderzeecollectie

  • Naam schip: LE 2 It is mei sizzen net te dwaen
  • Type: halfgedekte platbodem*
  • Vergunn.periode: 1911*-1930
  • Eigenaar: Wouda, Taede.
  • vis: a, b, h
  • Opm: {ijzeren aak, geb in 1898 door Croles, te Ylst, leidde in 1900 Lemster delegatie bij vlootschouw voor Koningin Wilhelmina bij Pampus, Huitema, Lemsteraken, 228} vanaf 1930 Johan Wouda.
  • Verhaal: In vroeger tijden waren er drie methoden om bot te vangen. De eerste methode betrof het gebruik van een hoekwant, een zeer arbeidsintensieve techniek. De tweede methode maakte gebruik van botsleepnetten, waarbij twee schepen samenwerkten. De derde methode was het gebruik van zijden netten, die daadwerkelijk vervaardigd waren van zijde. Lytse Teade gold in zijn tijd als een belezen en kundig man. Naast zijn werkzaamheden was hij ook voorzitter van de visserijvereniging. Hij woonde aan het "Oare Ein", net voorbij de smid Hollander. Zijn zoon, Johannes, was gehuwd met Trien van der Bijl, bij velen bekend als "lytse Trien". Zij stond bekend als een getalenteerde, maar vooral vastberaden schaatsster, die in wedstrijden vaak direct achter Lammert Dijkstra en Janus Coehoorn eindigde. Johannes en Trien hadden een dochter genaamd Dieuwke. Hun kleinzoon, Teade Wouda, verwierf later bekendheid als schrijver voor de Lemsterkrant. Wat betreft de LE 2: dit vaartuig vertoonde sterke gelijkenissen met een Jouster aak. Een latere eigenaar van dit schip was Gauke F. Bootsma, die het schip de naam 'It is mei sizzen net te dwaan' gaf.
  • Latere eigenaar:  ? Moddergat
  • De Lemster vissersvloot van ± 1915 volgens Jan Wouda: LE 2: IJzeren aak, eig. Teade Wouda. Bijnaam: Lytse Teade. Woonplaats: Lemmer. Soort: Botaak 36 vt.
  • Naam Schip: "It is mei sissen net to dwaen" Bouwjaar: 1887 Werf: Gebr. de Boer.
  • Uit het archief van 'De Mastmaakster Wed. de Vries: Een boegspriet vervaardigd uit vuren- of grenenhout van 23 voet en 13 cm in de beugel, bestemd voor Theade Wouda (LE 2), voor een bedrag van ƒ14,-.
  • Uit het archief van 'De Mastmaakster Wed. de Vries 1924: In de herfst hebben het vrachtschip Pasveer en Theade Wouda elk een nieuwe mast van grenenhout aangeschaft.
  • Uit het archief van 'De Mastmaakster Wed. de Vries': 1924: (Kralen, ook wel bekend als kloten, zijn bevestigd zoals een snoer aan de rakband. Deze band vormt de verbinding tussen het grootzeil en de mast, waardoor het zeil soepel langs de mast omhoog en omlaag kan bewegen.) De kraal die visser Teade Wouda (LE 2) in 1927 aanschaft, maakt deel uit van een pomp die wordt gerepareerd door mastmaker Cees Bosma. De specificatie van de reparatie luidt: "kraal, emmertje, zuiger, vet en hennep, 2 uur werkloon CB: f 3,20."

-Aanvulling: Na 1919 kreeg de LE 2, die de officiële benaming 'It is mei sizzen net te dwaen' droeg, tijdelijk de aanduiding LE 38. Het schip werd voor een bedrag van f 900,- eigendom van de heer Gauke F. Bootsma. Zijn zonen, Steven, Germ en Fimme, gebruikten de aak voor visserijactiviteiten, totdat het vaartuig in 1939 werd verplaatst naar Moddergat, waar het de registratie WL 13 kreeg. Later werd de bedrijfszeilaak omgebouwd tot motorboot en verplaatste zij zich naar zuidelijker wateren.

-Aanvulling: "Wed. S.J. de Vries. Uit Verkoopboek 1927. Verkoop van boegsprieten in 1927: Teade Wouda LE 2, Lemmer-Boegspriet met een lengte van 23 voet en 13 centimeter in de beugel. Grenen. Prijs: f 14,00.

Rond het jaar 1931 voer de LE 2 op de Friese wateren. Aan boord bevonden zich Teade Wouda, Reitze Lemstra, Tietje van Brug, haar broer Herre van Brug, Tietje Wouda, Trijntje van der Tuin en Herre van Brug uit Amsterdam.

In De Lemmer ligt de vissermanaak LE 2 voor anker. De familie Wouda observeert een zeilwedstrijd, met het grootzeil gehesen en parasols opgesteld op het voordek ter bescherming tegen de zon. In hun tijd werden visserman-aken niet enkel voor de visserij ingezet, maar ook voor recreatieve doeleinden, zoals familie-uitstapjes naar Amsterdam. (Foto: collectie Simon van der Meulen) Zie ook pagina van Dirk Huizinga 

De LE 2 met de zeilen van de LE 47.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.