LE 41

  • a= ansjovis, b=bot, g=geep, h=haring, ha=hoekaal, kv="kustvisscherij", p=paling of aal, sn=snoekbaars, sp=spiering, zz="op de Zuiderzee"
  • Visserijregister kaarten van Zuiderzeecollectie

LE 41

  • Naam schip: LE 41 Jonge Steven
  • Type: halfgedekte platbodem
  • Vergunn.periode: 1911-1922
  • Eigenaar: Mulder, Jan
  • vis: a, b, h
  • Opm: {aak, gebouwd in 1900 door J.J. Bos in Echtenerbrug voor Jan Visser, Huitema, Lemsteraken, 244}
  • Verhaal: Jan Visser was gehuwd met mevrouw Rees Friso, een vooraanstaande dame die bekend stond om haar aangename persoonlijkheid en haar vermogen om op charmante wijze te converseren. Haar vader was tijdens de kermis altijd present met zijn gerenommeerde oliebollenkraam, strategisch gelegen tussen de twee bruggen van destijds. Zijn oliebollen en wafels genoten een uitstekende reputatie en werden door velen beschouwd als een ware delicatesse. De oorspronkelijke aak was bescheiden van formaat, maar werd in 1908 uitgebreid met een sectie van ongeveer twee meter om aan de toenemende behoeften te voldoen. Het gezin woonde aanvankelijk achter Gerardus Sterk en verhuisde later naar de Schans. Het echtpaar had meerdere kinderen. De oudste zoon was Steven, bij velen bekend als "de Slide," gevolgd door Marius en Andries. De tweede oudste was dochter Anne, en de jongste, Renske, trouwde met Klaas Fleer. Het waren stuk voor stuk vriendelijke en respectabele mensen die bij vrijwel iedere inwoner van Lemmer bekend waren.
  • De Lemster vissersvloot van ± 1915 volgens Jan Wouda: LE 41: (Eerder LE 141) Eigenaar: Jan. S. Visser. Bijnaam: Jan van Afke. Woonplaats: Lemmer. Soort: Aak vt 34. Naam Schip: "De Jonge Steven, later 2 meter verlengd" Bouwjaar: 1900 Werf: Bos Echtenerbrug.

Aanvulling: In mei 1900 vervaardigde zeilmaker M.F. de Vries de zeilen voor dit schip, dat hij destijds aanduidde als een 'aakje'. Het vaartuig had een bescheiden lengte van slechts 36 voet. Om die reden besloot de opdrachtgever, een visser, uiteindelijk af te zien van de aankoop. Het schip werd daarop door zijn knecht, Jan Visser, overgenomen voor een bedrag van circa f 800,-.

De oudste zoon van Jan Visser, Steven Visser genaamd, diende als naamgever van het schip "De Jonge Steven". Volgens zijn jongere broer, Andries Visser, stond Steven bekend als een schipper met een onbezonnen karakter, die meer interesse toonde in vogels dan in het zorgvuldig navigeren van zijn vaartuig. Om die reden was het voornamelijk Andries die later actief het schip inzette voor visserij. In het jaar 1911 werd het schip verlengd in Echtenerbrug, waarbij de oorspronkelijke lengte van 36 voet werd uitgebreid naar 41 voet. De constructieve aanpassing, zichtbaar in de verspringende klinkassen in het midden van het schip, ging tevens gepaard met een verlenging van de bun. Dankzij deze modificatie kreeg het schip zijn kenmerkende lange en smalle vorm, een eigenschap die tot op heden duidelijk waarneembaar is.

Volgens de overlevering werd deze verlenging mede uitgevoerd om de zeilprestaties te verbeteren. Tijdens de wedstrijden van de 'Koninklijke' in Amsterdam eindigde de LE 41 in 1907 vrijwel achteraan, en in 1909 werd de deelname voortijdig beëindigd. Echter, in 1912—na de verlenging—werd een derde plaats behaald, wat een aanzienlijke verbetering betekende. Rond het jaar 1945 werd het vaartuig verkocht aan een familielid, Rense Visser. Hij verhuisde van Lemmer naar Hindeloopen en voer vervolgens onder het nummer HL 58. Er werd echter opgemerkt dat er geen cijfer 7, maar wel een 13 (5+8) in het zeilnummer aanwezig was, wat volgens overlevering zou hebben bijgedragen aan minder geluk tijdens het vissen.

Na een periode van ongeveer vijf jaar werd het schip verkocht aan De Graaf te Bunschoten-Spakenburg. Onder zijn eigendom werd het schip ingezet voor hoek- en kuilvisserij onder het nummer BU 191 gedurende een periode van 10 tot 15 jaar. Vervolgens werd het schip overgedragen aan Willem de Haas uit Harderwijk, die ermee viste onder het nummer HK 59. In 1967 besloot De Haas over te stappen op een kotter en verkocht hij de aak in 1968 aan F. Cladder en J. Schepel, de eerste eigenaren zonder achtergrond in de visserij. Zij gebruikten het schip tot 1981 en verkochten het daarna aan Wouter Baart uit Huizen, de latere eigenaar.

De LE 41 verkeert nog volledig in de originele staat. De enige aanpassing betreft het strijksysteem van de mast. In de jaren zeventig heeft de heer Y. Blom uit Hindeloopen de mast voorzien van een strijkmechanisme, bestaande uit een loden contragewicht en een 'tjalkenluik' (geplaatst tussen het oorspronkelijke luik in het midden van het voordek en de mast).

Hr. Huitema: LE 41 De Jonge Steven — gebouwd in 1900 bij J.J. Bos te Echtenerbrug. Een stukje historie met trots op het zeil vastgelegd.

Foto van Age Van Der Bles: 1927

  • Marius Visser: Vrouw is Rens Friso de vrouw van Pake Jan. Op accordeon is waarschijnlijk zoon Andries. Man in pak lijkt Willem Friso wel vader van Rens en circus eigenaar.

De visserman rechts is Jan. S. Visser 'Jan van Afke'

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.