LE 42

  • a= ansjovis, b=bot, g=geep, h=haring, ha=hoekaal, kv="kustvisscherij", p=paling of aal, sn=snoekbaars, sp=spiering, zz="op de Zuiderzee"
  • Visserijregister kaarten van Zuiderzeecollectie

LE 42

  • Naam schip: LE 42 Goede Verwachting
  • Type: halfgedekte platbodem
  • Vergunn.periode: 1911-1933
  • Eigenaar: Jong, Andries W. de
  • vis: a, b, h
  • Verhaal: Andries woonde met zijn vrouw Geesje in het Achterom, en hadden geen kinderen. Andries had eens ruzie met zijn knecht (derde man) en dat was Zwarte Jan Wierda (omdat hij zo donker was, werd hij zo genoemd) en die zei tegen Andries "Je bent een beste vent, je besmeert de boterhammen tien keer, maar de elfde keer haal je alles er weer af" Algemene hilariteit. Andries was 1 van de 2 R.K. vissers.
  • De Lemster vissersvloot van ± 1915 volgens Jan Wouda: LE 42: (Eerder LE 142) Eigenaar: Andries. W. de Jong. Bijnaam: Andries Pippie. Woonplaats: Lemmer Soort: Aak vt 36. Naam Schip: "Goede Verwachting" Bouwjaar: 1897. Werf: Gebr. de Boer. - LE 42: Houten aak, eig. Willem de Jong (Willem Pippie) genaamd "Goede Verwachting"
  • Geen blokmaker werkt met andermans schijven, het zagen wil hij zelf doen, want het is niet zonder risico. Zelfs pokhout kan een zwakke plek hebben. Dat is in 1927 het geval met de schijf van een schulpblok. Hij hoort bij de Giek 5½ M lang 13 cM ø die Andries de Jong, bijnaam Pippie, voor zijn LE 42, Goede Verwachting, koopt. Een schulpblok dient voor het reven van het zeil. Het is een blok waar een steek bout dwars doorheen gaat. Jan Siebold de Vries, heeft bij de verkoop aan Andries de Jong voor zich zelf een notitie gemaakt: + nieuwe schijf (was geen best stuk hout). De Jong hoeft die schijf niet te betalen, wel de rest van het blok: ƒ 1,25.

Aanvulling. Een slordige schipper.

Mien broer was elf jaar, toen ging ′r al mee naar zee. ′t Was feitelijk kinderarbeid, maar de mensen wurden door armoede geplaagd en dan kreeg moeder weer ′n een riksdaalder in de week d′r bij. Hij was op de LE 42 Andries de Jong. Als die door de wind ging, moest je ′m eerst uit de zeilschoot weg halen. Als je nou aan ′t zeile benne, dan vaam je die zeilschoot op en leg je op ′t bankje neer. Maar waar hij stond, stond ′r, en dat touw lag om ′m heen. Ging ie door de wind dan stond ′r d ′r in en als ie weer door de wind ging nog. Op ′t laatst kon je ′m d′r helemaal uittisten! Moest je es vieren, dan was d′r geen ruimte, want alles zat om ′t blok om zien benen.

Tijdens het haring vissen overkwam de jonge Jan Bijma een ongeluk aan boord van de LE 42, waarbij zijn hand zwaar gekwetst raakte. De wind was Noord-oost en zo af en toe trokken hevige maartse buien over met veel wind er in. Boven hen zeilde meer vissers en daar had de schipper aan kunnen waarnemen, dat er in de opkomende bui een boel wind zat. Hij verzuimde echter om bijtijds zeil in te nemen en toen de vlaag kwam,viel het vaartuig zwaar op één kant.

Het loefzwaard pikte uit de haak en viel binnenboord, op de vingers van het knechtje. hij het daar zowat ′n jaar mee thuisgezeten, kon niks doen. D′r was toen der tijd wel ′n visserfonds, voor ongelukken en zo. Daar betaalde je voor en kreeg je een beetje steun als ′t moest. Dat was niet zoveel, ′n gulden of zeven in de week, zeg maar. Maar hij kreeg niet ′n cent uitbetaald.

Van dezelfde schipper, die de bijnaam 'Pippie" droeg, verteld Jan Wouda in zijn artikelenreeks, De Lemster vissersvloot van omstreeks 1915, dat hij eens ruzie kreeg met zijn knecht 'Zwarte' Jan Wierda. Deze voegde hem toe: Je bent een beste vent, je besmeert de boterhammen 10 keer, maar de elfde keer haal je er alles weer af!

1933 : Links is Andries de Jong (Pippi), met op de achtergrond de woningen van de sluiswachters. Rechts is Reinder Verf, met op de achtergrond de noodwoningen aan de binnenhaven.

LE 42 aak, "Goede verwachting" Andries de Jong, Willem de Jong. (Andries Pippie, Willem Pippie)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.