LE 44
- a= ansjovis, b=bot, g=geep, h=haring, ha=hoekaal, kv="kustvisscherij", p=paling of aal, sn=snoekbaars, sp=spiering, zz="op de Zuiderzee"
- Visserijregister kaarten van Zuiderzeecollectie
LE 44
- Naam schip: LE 44 Zuiderzee
- Type: open zeilboot
- Vergunn.periode: 1912-1918
- Eigenaar: Andries Scheffer
- vis: a, b, h
- Opm: {1906: hout met zijzwaarden, en open bun, Oudheidkamer, Lemmer, mp a}; 1918-1922: open zeilboot (uit Hindelopen afkomstig) van {fa.} Joh. Sterk; {1921-1927: schouw van Poppe Bootsma, archief wed. S.J. de Vries, Deb.boek, 206, 57}
- Verhaal: Andries Scheffer was een bekwame en ervaren zeiler. Zijn moeder was Eike Scheffer, en hij was gehuwd met Anne, van Geert van der Bijl. Later vestigden zij zich achter Pieters Ansje, bij de pomp in de Schans.
- De Lemster vissersvloot van ± 1915 volgens Jan Wouda: LE 44: Eigenaar: Eike en Andries Scheffer (eig. de Rook) Bijnaam: De Knip. Woonplaats: Lemmer. Soort: Aak. Naam Schip: "De Zuiderzee" - LE 44: Eigenaar: Jouke Bootsma. Soort: Aak later schouw. Naam Schip: "Nooit volmaakt" Woonplaats: Lemmer
Jouke Bootsma woonde aan de Tuinstraat 1 en was getrouwd met Pietsje. Jouke verwierf de aak destijds van Arend Poepjes. Nadat deze aak versleten raakte, besloot men over te gaan op een ijzeren schouw. Zijn zoon, Sake, die jarenlang in de Tuinstraat woonachtig is gebleven, heeft vervolgens een IJsselmeerkotter laten bouwen, bekend onder de naam LE 44. Deze kotter werd later verkocht aan Jan Fleer, die nadien schipper werd van een reddingsboot. Sake besloot daarna zijn carrière voort te zetten als Noordzeevisser. Zijn broer, Jurjen, stond aan de basis van de oprichting van de inmiddels gerenommeerde vishal.
Auke Coehoorn: LE 44 Jouke Bootsma tijdens een van de laatste gelegenheden waarop zij in de Noordoostpolder konden vissen met staande netten.
Een reactie van Obbe J. Deelstra: "Ik ben sinds een jaar of vijf in het bezit van de LE 44, een schouw uit 1934, gebouwd bij Van Goor in Monnickendam voor de Volendammer vissers. In 1937 werden vier van deze schepen door verkocht aan Lemster vissers. De LE 44 aan Jouke Bootsma, die er samen met zijn twee zonen Jurjen en Sake, mee gevist heeft. De naam van het schip is "Jonge Sake" en ze is bijna weer in originele staat terug gebracht.
In 1956 is het schip verkocht aan mijnheer Jellema, gymnastiekleraar in Kampen en voorzien van kajuit en meer fraais. In 1971 verkocht aan Martin Kramp, huisarts in Amsterdam met een vakantiehuis in Brandeburen. Nu ligt het schip weer in Kampen, is ingeschreven als 'Varend Monument' en we hebben al een aantal keren deelgenomen aan de Visserij in Workum. Mijn band met Lemmer is door dit schip versterkt en ik wil graag meer weten over het schip en haar visserij verleden. Ik heb zelf een relatie met Lemmer door mijn pake, Obbe van der Bijl die rond 1920 in De Brekkenpolder gewoond heeft"
Reactie plaatsen
Reacties