LE 64
- a= ansjovis, b=bot, g=geep, h=haring, ha=hoekaal, kv="kustvisscherij", p=paling of aal, sn=snoekbaars, sp=spiering, zz="op de Zuiderzee"
- Visserijregister kaarten van Zuiderzeecollectie
LE 64
Naam schip: LE 64 Jonge Andries
Type: halfgedekte platbodem
Vergunn.periode: 1911-1942
Eigenaar: Visser, Rinze A.
vis: a, b, h
Opm: {aak, in 1901 gebouwd door J.J. Bos te Echtenerbrug, Huitema, Lemsteraken, 247}
Verhaal: Er waren veel Renzes. De echtgenote van Renze was mevrouw Anne van Hielk. Renze stond bekend als een kalme en ingetogen man. Het echtpaar woonde destijds boven het pand van Jan Pen. Hun zoons, Andries en Wieb, traden later in dienst als zijn knechten en bleven woonachtig in Lemmer. De 40-voets houten aak, genaamd de 'Jonge Andries', is door de jaren heen in het bezit van de familie Visser gebleven. Na verloop van tijd werd het schip aangekocht door ingenieur Koolhaas, die het na de oorlog per vrachtschip naar Hongkong liet vervoeren. In 1960 werd de aak in Hongkong opgemeten bij de Hongkong Whampoa Doek Company en vervolgens omgebouwd tot een jacht. Nadien keerde het schip terug naar Nederland, waar het momenteel eigendom is van de heer S. J. Henstra, woonachtig in Tijnje, Friesland. De huidige naam van het schip is 'Braek'.
De Lemster vissersvloot van ± 1915 volgens Jan Wouda: LE 64: (Eerder LE 164 ) Eigenaar: Renze. A. Visser. Bijnaam: Renze van Beike. Woonplaats: Lemmer. Soort: Aak vt 35. Naam Schip: "De Jonge Andries" Bouwjaar: 1893. Werf: Gebr. de Boer - LE 64: Houten aak, gebouwd bij Gebr. de Boer, in opdracht van Renze Visser, genaamd "Jonge Andries" Kocht later de LE 58 (werd de LE 64)
- Uit het archief van 'De Mastmaakster Wed. de Vries: Op 2 januari 1926 begonnen Jan Siebolds en zijn medewerkers met het bewerken van een mast voor de ijzeren aak De Jonge Andries (LE 64), eigendom van R. A. Visser. De kosten hiervoor bedroegen ƒ 57,-, exclusief één gulden voor smidswerk. Een aaksmast, die iets langer en daardoor kostbaarder is dan een schouwmast, vertegenwoordigde een aanzienlijk investeringsbedrag. Voor vissers, die in die periode jaarlijks slechts enkele honderden guldens verdienden, was een prijs van meer dan ƒ 50,- een substantiële uitgave. Dit bedrag weerspiegelt echter de kwaliteit en duurzaamheid van de masten, vervaardigd uit het sterke Amerikaanse pitch pine.
- Uit het archief van 'De Mastmaakster Wed. de Vries': In het jaar 1924 schaft visser Rinze Andries Visser een nieuwe vurenhouten giek aan voor zijn aak *De Jonge Andries* (LE 64). Deze wordt verkregen tegen een gunstige prijs van ƒ 10,-, waarbij het ijzerwerk is inbegrepen.
Auke Coehoorn: De LE 64 van Wiep en Andries Visser, stuurman is Jan van Janus Coehoorn, Auke met de boom in de kluiver. Ook dit is een Bos aak uit Echtenerbrug.
De LE 64 wordt zorgvuldig voorbereid op de start. Tijdens de voorbereidingen assisteren de vissers elkaar, aangezien er veel vereist is om de schepen volledig zeilklaar te maken. De LE 64, eigendom van de Gebroeders Visser, behaalde de eerste plaats in de 1e klasse aken.
Gemaakt door Frans Visser De LE 64 gebouwd in 1901 voor Jelle Visser.
Staand Jacob Poepjes, V.l.n.r.: Heiko Visser, Wiep Coehoorn en Wiep Visser. De man met sigaret is Wiebren Visser van de LE 64.
De Jonge Andries (LE 64, later tevens geregistreerd als LE 58), een aak met een lengte van 11,40 meter, werd in 1901 gebouwd door J.J. Bos te Echtenerbrug. Dit schip zou gedurende vele jaren eigendom blijven van de familie Visser, totdat het in 1960 werd overgebracht naar Hongkong. Uiteindelijk keerde de De Jonge Andries terug naar Friesland, met Tynje als thuishaven. Aan de rechterzijde is de kenmerkende lange fokkenboom zichtbaar.
Foto van Anneke Koehof: Op de LE 64 met Anneke haar oom Wieb Visser en zijn buurjongetje Bennie.
Anneke Koehof: Op Sail 2000 troffen wij de LE 64 opnieuw aan. Jammer dat de letters er zo dun op zijn gezet... Maar hier zit ik dan toch weer eens op de LE 64... Al is het alweer 17 jaar geleden! We waren daar toen met Marten en Annie Meester.
WeRoM - Nei Fryslân
- Paul Meester: Ik woon alweer een tijdje in de randstad, maar als oud-Lemster verlang ik zo nu en dan terug naar mijn Friese roots. Het inspireerde mij om dit nummer te schrijven. In de videoclip zit ook een verwijzing naar de Lemster aak de LE 64 van mijn pake.
Reactie plaatsen
Reacties