Bovenstaande afbeeldingen zijn van Van Onno Tichler
Bovenstaande foto's van John en Greta Plantinga, uit Canada
De dochters van Cornelis Steenstra zagen ook eigen werk.
Cornelis-dochter, mejuffrouw Foekje Antje Steenstra (die later werkzaam zou zijn als graveur bij een edelsmid in Sneek), heeft op de expositie een spaarpot in de vorm van een huisje tentoongesteld. Deze spaarpot werd door haar vader vervaardigd ter gelegenheid van haar geboorte op 19 oktober 1920. Eveneens vervaardigde hij in 1925, als verjaardagsgeschenk, een kinderserviesje. Mejuffrouw Steenstra wijst ons tevens op een van de vroegste creaties van haar vader, gemaakt toen hij als 16-jarige jongeman zijn vaardigheden nog verder ontwikkelde: een buldog met een afneembare kop, die destijds als tabakspot kon worden gebruikt.
Zij presenteert aan de heren J. Postma en I.D. Koffeman, vertegenwoordigers van het Stichtingsbestuur van de Oudheidskamer "Lemster Fiifgea", de onder het glazuur zichtbare nagelafdrukken die haar vader tijdens het boetseren heeft achtergelaten. De heren spreken hun bewondering uit over de uitzonderlijk hoogwaardige collectie aardewerk, waaronder ook stukken die zij persoonlijk vervaardigden gedurende de bezettingsjaren 1942-1943. In deze periode verrichtten zij thuiswerk voor de aardewerkfabriek van R. de Boer te Workum.
De producten van deze aardewerkcollectie werden onder andere geleverd aan Noppert’s Bazar in Lemmer. Dankzij de inspanningen van de dochters van Cornelis Steenstra behield het aardewerk destijds de kenmerkende eigenschappen van origineel Lemster kerfsnee-aardewerk, waaronder de fijne snedes en een ingetogen maar tegelijkertijd levendige kleurstelling. Bovendien blijkt uit de uitgebreide catalogusbeschrijvingen dat Cornelis Steenstra regelmatig experimenteerde met kleurgebruik. In latere periodes paste hij intensere groentinten en geelkleuren toe in zijn aardewerk, wat getuigt van een voortdurende zoektocht naar innovatie binnen het traditionele ambacht.
De dochters beschikken over uitgebreide expertise om het onderscheid te maken tussen waardevolle en minder waardevolle stukken. De tentoonstelling bestaat echter grotendeels uit de authentieke Lemster kerfsnede-aardewerk, wat de kwaliteit en uniciteit van de collectie benadrukt.
Kunst afgezien van ouders.
De dames Steenstra hebben het vak geleerd van hun ouders, waarbij met name hun moeder uitgebreide ervaring had met het werken met kleuren. Tijdens de presentatie krijgen wij een gedetailleerde toelichting op de traditionele productiemethodes van dit aardewerk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de eveneens tentoongestelde, uiterst eenvoudige gereedschappen, zoals zakmesjes, passers en pennetjes, waarmee de decoratieve inkervingen in de werkstukken werden aangebracht. Het is bijzonder indrukwekkend om te zien hoe, met slechts eenvoudige middelen maar een diepgewortelde passie voor het ambacht en een uitgesproken gevoel voor kunst, een uitgebreide reeks kunstzinnige aardewerkproducten in diverse vormen de fabriek in Lemmer heeft verlaten.
Gereedschap, gebruikt door Cornelis Steenstra, voor het aanbrengen van decoratieve motieven op keramiek.
I.D. Koffeman en J. Postma, Foekje Antje Steenstra en haar zuster Siepke de Jong Veenstra. "Dat is van my en dat hat myn suster makke, dat stik komt út é fabryk fan Snits en út dizze groffe snede kinne jou sjen dat it gjin Lemster ierdewurk is".
Hier inspecteren mevrouw Foekje en mevrouw Siepke, samen met de voorzitter de heer Jan Postma, de antieke pot. Dit unieke object is een product van de voormalige Lemster aardewerkfabriek Cornelis Steenstra.
1880
1928
Bron: www.flickr.com
Reactie plaatsen
Reacties
Op de site staan 2 vazen met een rond bord ik heb dat bord thuis
Het is van lemster aardewerk kerfsnede wie kan mijn vertellen wat zoiets waard is
Ik heb het ronde bord bij mijn thuis in kleur helemaal gaaf
Mijn moeder heeft een museaal kunstwerk. Het is een grote groen-bouw gekerfde Fries snijwerk (aardewerk).
Model: een zuilpilaar met een grote bolvormige planten/bloem pot daarboven op ( 2 delig). Totaal ongeveer 1 meter 50 hoog. Vervaardigd rond 1890. Het was een geschenk in 1898 aan een hoofd schoolonderwijzer ter gelegenheid van zijn 25 jarig dienstverband. Mijn moeder wil het kunstwerk verkopen aan een museum of particulier. Hoe pak ik dit aan?
Ik heb een groene gekerfde vaas ik wou weten wat het waard is en waar ik het kan verkopen of veilen.
Hallo ik verzamel lemster aardewerk
Graag wil ik hier op een bieding doen.