Baarsma, Sipke Jacob
Sipke Jacob Baarsma, (Onderwijzer) geboren 11 augustus 1920 te Zwaagwesteinde, overleden op 10 april 1945 te Katerveer.
Sipke Jacob Baarsma
Sipke Jacob Baarsma is op 10 april 1945 bij de brug van Katerveer (bij Zwolle) samen met negen anderen gefusilleerd, geboren 11 augustus 1920 (Onderwijzer te Emmen). Hij sloot zich al vroeg aan bij het verzet (Hij was ondercommandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) en toen de eerste onderduikers in Dalfsen aankwamen werden zij ondergebracht bij boeren. Toen er steeds meer kwamen werden er tenten in de bossen opgeslagen en gaf Baarsma zijn vrije tijd aan het verzorgen van deze onderduikers.
Toen de Hongerwinter aanbrak en de scholen dicht waren was hij onophoudelijk bezig met het verzamelen van eten en was hij voortdurend bij hen. De meeste onderduikers in de tenten waren aangesloten bij de BS. Na enige tijd moest Baarsma zelf ook onderduiken, waarna hij zich aansloot bij het verzet in Zwolle (KP Zwolle). Zijn schuilnaam was 'Sip'. Op 21 maart 1945 woonde hij in Zwolle een vergadering bij in het huis van een andere verzetsdeelnemer. De vraag hoe de bevrijding van Willem Lindenboom (leider KP Zwolle) uit het ziekenhuis te bewerkstelligen stond centraal. De vergadering werd echter verraden en de deelnemers werden gearresteerd. Baarsma is op 10 april 1945 gefusilleerd, samen met negen anderen. Hij is begraven met militaire eer op 24 April 1945 te Dalfsen.
Aanvulling van de heer Paul Harmens: "Er zijn op 10 april 1945 10 mensen aangeschoten, een heeft het overleefd, door zich dood te houden namelijk de heer Lamarche."
Dalfsen, grafmonument voor S.J. Baarsma.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik ontmoette zijn nicht in Bologna, terwijl ze in Perth (Au) woont.
Haar moeder, de zuster van Baarsma was in een Jappenkamp, maar verloor daar een kind, terwijl haar man in een Japanse kolenmijn de oorlog overleefde.
Hoe kan een ontmoeting zo’n verhaal opleveren?
M.H.
Ik zoek contact met de familie van Sipke Jacob Baarsma die op 10 april 1945 is omgebracht bij Katerveer.
Het gaat over het monumentje bij Katerveer, waarop één naam niet genoemd is, ik ben bezig die fout te herstellen, die poging hebben een aantal nabestaanden van de slachtoffers ook al in 1982 gedaan, het schijn nu te lukken, maar een beetje steun van familie van na bestaanden is welkom.
Ik las een en ander over S.J. Baarsma op uw website, ik hoop dat u contact heb met nabesaanden van hem, zo ja, zou u contact met hun willen leggen en dit voor willen leggen?
Vriendelijke groeten Dick Breedijk.
Tel: 0523-658164.
Mail: dick.breedijk@ziggo.nl