Bakker, Sjoerd

Sjoerd Bakker, geboren op 10 juni 1915 te Leeuwarden, overleden op 1 juli 1943 te Overveen, was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Amsterdamse couturier Sjoerd Bakker was samen met schilder-schrijver Willem Arondeus actief in het Amsterdamse verzet. Net als Arondeus was hij homoseksueel.

Bakker sloot zich in Amsterdam aan bij de verzetsgroep rond de beeldhouwer Gerrit van der Veen. Hij was één van de deelnemers aan de Aanslag op het Amsterdams Bevolkingsregister (1943) aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam. Omdat hij couturier was, naaide hij in zijn werkplaats alle politie-uniformen die gebruikt zouden worden door de aanslagplegers zodat die vermomd als politieman binnen konden dringen.

Onder leiding van Van der Veen en samen met Willem Arondeus, Johan Brouwer, Karl Gröger, Coos Hartogh, Henri Halberstadt, Rudi Bloemgarten, Sam van Musschenbroek, Koen Limperg, Auguste Chrétie Reitsma, Cornelis Leende Barentsen en Cornelis Roos drong ook hij vermomd als politieman op 27 maart 1943 het gebouw binnen en blies met explosieven het pand op.

Na de aanslag dook hij onder maar hij werd opgepakt door de Duitsers en na een proces in Den Haag gefusilleerd in de duinen van Overveen.

Reactie plaatsen

Reacties

Jeanne Bakker
7 maanden geleden

Zou je klaarmaken willen vervangen door couturier. De nazis schreven kleermaker om Sjoerd neer te halen. Hij was een couturier.