Dijk, Jitze Pieter van
Jitze Pieter van Dijk, geboren op 16 november 1922 te Gauw, overleden op 15-04-1945 te Franeker.
Jitze Pieter van Dijk
De Hitzumer familie Van Dijk was in de tweede wereldoorlog bijzonder actief in het verzet. Op de boerderij aan de weg naar Sopsum lagen wapens onder het hooi verborgen en vonden onderduikers een vertrouwd adres. Altijd was er de angst voor ontdekking, maar dat kon ook moeilijk anders wanneer men bedenkt dat er op een goede ochtend liefst 23 (!) mensen aan de ontbijttafel verschenen.
Drijvende kracht achter het verzet op de boerderij was een van de zoons van de boer: Jitze Pieter van Dijk. Alleen al daarom was het wrang dat juist hij op de dag van de bevrijding in de buurt van Franeker nog om het leven kwam.
Jitze woonde bij zijn ouders aan de Koudenburgerlaan in Hitzum. Op de boerderij waren onderduikers gehuisvest en werd een wapendepot van de Binnenlandse Strijdkrachten in stand gehouden. Tegen de bevrijding op 15 april 1945 kregen Jitze en zijn vrienden van de BS de opdracht de brug bij Kiesterzijl te bewaken.
Na een tijdje besloten ze wat dichter bij de Harlingerstaatweg in een hinderlaag te gaan liggen, terwijl ze zagen dat de Duitsers de aftocht bliezen. Toen de Duitsers de Slachtedijk bij Kiesterzijl waren gepasseerd gingen de meeste BS'ers aan de andere kant van de Slachtedijk liggen. Jitze besloot aan de kant van Harlingen te blijven, een keuze die hem noodlottig werd, want hij werd in het hoofd geraakt en was op slag dood. Zijn lichaam is door zijn vader met paard en wagen geborgen. Jitze is begraven op de Hervormde Begraafplaats in Sybrandaburen.
Reactie plaatsen
Reacties