Langestreek, Lemmer |3|

|   1   |   2   |   3   |   4   |   5   |

De onderstaande drie foto's zijn afkomstig van René Bergh.

Het einde van de Lange Streek, waar mijn vader en moeder (Adrie Bergh & Grietje de Jong) vroeger woonden.

Ik ben geboren op de Kortestreek, boven bakker Bles, daar hadden mijn vader en moeder en een kamer, maar moeder was vaker op de Langestreek, (vader was altijd op zee met zijn sleepboot in de bagger van maandag tot zaterdag) bij haar ouders, die daar woonden dan op die bovenkamer, ook was daar het kousen-reparatie winkeltje, later de hypotheker en nu Wallinga.

Aan de overkant, (zie onderstaande foto) ligt de sleepboot 'Christiaan' van mijn vader (bij Sjoerd van Brug voor de deur) En de witte ark van Fam. de Hoop, en of van de familie Nolders 'De Hoop' is rechts te zien. En tussen het huis van mijn pake en de Villa Nova, was vroeger de jachthaven van 'De Zevenwolden' daar hebben ook later arken gelegen, o.a. die van De Wal. Dat hoge huis/magazijn, was van mijn pake.. De Jong, heipalen bedrijf.. nu van Fam. Heerse. Op deze foto is ook nog het hokje te zien van de ijsbaan rechts.

René Bergh

Dit is rond het huis aan het eind, mijn moeder staat in de deur met ome Roel de Jong (stuurman bij mijn vader en motordrijver op de Jan Nieveen).

Achterkant Langestreek

De LE 44 in Het Dok aan de Langestreek

Gebroeders De Boer waren gevestigd in het voormalige pand van Kerst Koopmans. Op de bovenste rij van rechts naar links: Joop Gaal, Pieter en Tjeerd de Boer met echtgenote, Henk Klein, Rein de Boer, Hendrik Loen en Joop Westra. Het voertuig op de achtergrond betreft een mestverspreider.

  • Elbert L J Bosma: Via doorkijkje aan de overkant nog net een stukje van rijtje woningen in Schoolstraat te zien waar wij op nr. 12 hebben gewoond. Inmiddels gesloopt. Memories aan vervlogen tijden.

Voor de boot links die op Bolsward voer, bevindt zich de Lemster 'jiskepream', welke beschikte over een vervoerscapaciteit van duizend W.C.-tonnen per week. Daarvoor ligt een praam beladen met turf. Op vertoon van een schriftelijke verklaring van de armmeester kon men hier honderd of vijftig turven verkrijgen.

De foto is vermoedelijk genomen rond het jaar 1928-1929. Aan de linkerzijde is de heer Jelte van der Meer te zien, terwijl aan de rechterzijde de heer Jaring Buma staat afgebeeld. De dame aan de linkerzijde wordt waarschijnlijk geïdentificeerd als mevrouw Ike van der Meer. De identiteit van de dame aan de rechterzijde is onbekend.

Jelte v.d. Meer was aanvankelijk in dienst bij de Centrale Bakkerij. Later startte hij zijn eigen onderneming aan de Langestreek. Hij werd opgevolgd door Jan ten Have, die vermoedelijk als knecht bij v.d. Meer had gewerkt. Het is aannemelijk dat Jelte in de beginperiode van Jan nog enige tijd heeft meegewerkt. Na Jan ten Have kwam Klaas Huisman in de leiding, gevolgd door Douwe Wienia. Het bedrijf werd uiteindelijk door Douwe Wienia beëindigd en het pand werd vervolgens verhuurd aan de Wereldwinkel. Voor zover bekend woont de familie Wienia nog steeds boven het pand. Jelte v.d. Meer heeft daarnaast het naastgelegen huis op nummer 27 aangekocht, waar momenteel de weduwe van Klaas Huisman nog steeds verblijft.

1928. Een afbeelding die een kijkje achter de schermen biedt in de bakkerij. Op de foto zijn Jelte van der Meer en zijn assistent Jaring Buma te zien, terwijl zij in de bakkerij bezig zijn met de bereiding van producten die nog gebakken en verkocht zullen worden.

  • Marten Meester:  Man op paard is Faber, boer op de Nieuwedijk, links op verhoging is Zwart.

Deze woning werd destijds bewoond door mevrouw Martje Vegter. Op het pand is in de kapel een ankervormig ornament aangebracht.

Het vaartuig betreft 'De Fimmie', eigendom van Brandstofhandel Wierda.

Juliana-feest 1909.

Drie jongemannen tijdens hun MULO-jaren. Zittend op een buis langs het water aan de Langestreek, zien we van links naar rechts Rinze Visser (inderdaad de zeer succesvolle lijsttrekker van de NCPN), Marten de Vries en Hendrik van der Meer. Marten de Vries komt uit een familie van zeilmakers. Hendrik van der Meer is de zoon van de collega-schrijfster mevrouw Van der Meer en heeft zijn roeping gevonden in de muziek.

Er is wat sneeuw te zien, maar hetgeen in het water drijft, lijkt eerder afval dan ijsschotsen. Op de achtergrond bevindt zich de Nederlands Hervormde Kerk met haar toren, en daarvoor staan de kenmerkende tweelinghuisjes. In één daarvan is de rijwielhandel van Dijken gevestigd, terwijl de andere ruimte wordt ingenomen door de schilderszaak van Poppe. Op de aangebouwde werkplaats van Dijken is wapperend wasgoed zichtbaar.

Daarnaast herkennen wij tevens het inmiddels verdwenen gebouw van de PEB en het dak van het gemeentehuis. Boven de woning van groentehandelaar Lemstra, en achter het pand van drukkerij Zuidfriesland, is op de achtergrond, zij het enigszins vaag, de toren van de Gereformeerde kerk aan de Nieuwburen zichtbaar.

Langestreek, bij Villa Nova in de buurt.

Schippersinternaat Het Kompas, gevestigd aan Langestreek 61 te Lemmer, heden opererend als Pension 't Lytse Knipke.

  • Tjitske de Blaauw: De Langestreek, is nu pension.
  • Albert Aukema: Veel tijd doorgebracht, altijd gezellig!
  • Janca Kersaan: De keuken van het huidige pension was eind jaren 50 begin jaren zestig onze woonkamer
  • Sietske Grondsma: Heb daar enkele jaren gewerkt Familie Hornstra waren daar beheerders. Fijne tijd gehad
  • Tineke Klijnsma-van Dijk: Hier heeft mijn vader[ R.van Dijk ] nog les gegeven eind jaren 40/begin jaren 50.

|   1   |   2   |   3   |   4   |   5   |