Buurtfeest op de Zeedijk
Buurtfeest op de Zeedijk
In de Oorlog
Op de zeedijk langs de Plattedijk stonden in 1943 vier luchtdoelkanonnen (kaliber 4 centimeter) opgesteld. De bediening van de kanonnen was in handen van de Duitse Luftwaffe, militairen met een blauw gekleurd uniform aan. Onder aan de landkant van de Plattedijk hebben de Luftwaffe-soldaten per kanon een soort hut gemaakt. Ze hadden deze hutten ingegraven in de dijk en gebruikten ze als onderkomen voor de soldaten die niet bij een kanon op wacht stonden. Vele Duitse barakken waren gebouwd langs de Sluisweg in het Hop, nabij het oude voetbalveld, met de daarbij behorende bunkers, zoeklichten en afweergeschut. Na de oorlog trokken vele soldaten langs de oude Zeedijk, terwijl een ander deel probeerde met een of andere boot of oorlogsvaartuig Amsterdam te bereiken, doch veel gelegenheid daartoe was er niet.
Een klein gemaaltje om het Zuiderzeewater dat bij storm in het Hop kwam weer droog te malen. Hier stond in 1940 het afweergeschut op.
- Cor Visser: ‘1962. Het zal wel op zondag- of zaterdagmorgen zijn geweest dat wij steevast richting ‘t Hop gingen om eieren te zoeken. Daar sjouwden wij dan ettelijke stukken land af en vonden meestal niets. Op de terugweg gingen we dan bij de familie Alberda langs, die altijd wel kievitseieren in huis hadden. Zij konden ongetwijfeld beter zoeken. Daar kocht mijn vader dan een pet vol eieren en zo konden wij tevreden naar huis gaan. De Alberda’s woonden in een huisje aan de Zeedijk, waar tegenwoordig de loodsen van de gebroeders Hummel staan. De snelweg naar Joure lag er ook nog niet. Je kon dus rechtuit rijden en terechtkomen op de splitsing Grietenijdijk en Pasveer.’
Sloop maakt plaats voor nieuwe bewoning
November 2022: Er is gestart met de sloop van de voormalige houtfabriek aan de Polle in Lemmer. Het pand maakt plaats voor 127 wooneenheden.
Vier foto's van Peter Van Den Brandt
Drie foto's van Henk Kruise
Reactie plaatsen
Reacties