Lemsters |6|

|   1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |     |    8   |    9   |   10   |   11   |

Op deze foto is een groep heren te zien op de gording bij de Vluchthaven. Onder hen bevinden zich onder andere Sake Bootsma en Kleis Visser. De man gekleed in de witte kiel is Jan Visser. Daarnaast zijn Siemen Zeldenthuis en, aan de rechterzijde, Jelle Toering zichtbaar. Op de voorgrond staan Pieter Bootsma, Marten Visser, Leeuwke Bootsma, Jaap Visser en Gauke Bootsma (bekend als "van de Oompjes"). Het hondje, dat naast hen zit, is helaas op tragische wijze om het leven gekomen in Follega.

Foto van het welpenelftal van V.V. Lemmer. Op de achterste rij staan v.l.n.r. Meinze de Vries, Jan de Groot, Germ Bootsma, Andries Coehoorn, Auke Hartstra en Jelle Visser. Op de middelste rij Klaas Berkenpas, Jan Heeres en Rinze Visser. Op de voorste rij Jurjen de Vries, Wiep Feenstra en Gerrit Zeldenthuis.

Een afbeelding toont een gezelschap bestaande uit meerdere mannen, een vrouw en een kind, gesitueerd op de Langestreek. Aan de overzijde is de ULO-school zichtbaar, inclusief het bijbehorende gymnastieklokaal. Tussen deze gebouwen bevindt zich de Schoolsteeg, waar tevens de woning van de directeur van de St. Jozefschool is gelegen.

Een opname uit de mobilisatiejaren 1914–1918. Het enige bekende gegeven is dat de man die zittend op de stoep is afgebeeld, Arend Toering betreft. De locatie waarop deze foto is genomen, is niet nader gespecificeerd.

Op vijf mei 1950 vond een optocht plaats op de Schulpen. Deze gelegenheid markeerde het vijfjarig jubileum van de bevrijding. Personen met een affiniteit voor visserij of reddingswerk presenteerden zichzelf passend bij een boot, waarmee zij hun betrokkenheid bij deze thema’s op symbolische wijze uitdrukten.

Onderaan afgebeeld zien wij Jan Vleer, Jan Poepjes (Pluut), Steven Visser (LE74), Willem Toering en een onbekende persoon. Boven van links naar rechts: Albert R. Visser, een onbekende, Obbe Poepjes, Wiep Visser (LE12) en Marten Zeldenthuis.

Op de achtergrond bevindt zich de voormalige dienstwoning van het hoofd van de openbare school, welke later plaats heeft gemaakt voor de nieuwbouw van de Amsterdamse Bank. Het Nederlandse wapen boven de steegdeur markeert de doorgang naar het achtergelegen belastingkantoor. Daarnaast is de voormalige woning van Sipke de Jong zichtbaar, welke later geïntegreerd werd in de nieuwbouw van Schirm Kleding. Hier zien we een deel van het oorspronkelijke gebouw.

Bestuur van de tentoonstelling. De aard van de tentoongestelde werken is niet nader gespecificeerd, maar gezien de context is het aannemelijk dat het om schilderkunst gaat. De exacte locatie van de opname is eveneens onbekend. Wel zijn de namen van de bestuursleden vermeld. Zij zijn, van links naar rechts, boven: Meester Numan, Gelsema, Klein Onstenk, Hooiring en Libbe Boersma. Onder: Wiebe Schokker, Sjoeke van Veen en Lieuwe Meijer.

  • Arend Toering: Pieter Poepjes LE 50
  • Marja Visser: Een prachtige foto van de eerste echtgenoot van mijn grootmoeder. Hij overleed jong, op 29-jarige leeftijd, in het jaar 1937. Op dat moment waren zij slechts vier jaar getrouwd.

Links: Jopie van Harm de Vries; midden Roelof Kingma en rechts Rinze Visser, zoon van Andries van LE 64.

Rinze Visser ontvangt erepenning uitgereikt door burgemeester Dick Stellingwerf (Foto Manifest).

Het NCPN-raadslid in De Friese Meren, de heer Rinze Visser, behoort tot de langstzittende raadsleden in Nederland. Sinds 1970 vervult hij onafgebroken zijn functie als lid van de gemeenteraad, namens achtereenvolgens de CPN, het VCN en de NCPN. Ter gelegenheid van zijn 40-jarig raadslidmaatschap werd hem in 2011 de erepenning van de gemeente Lemsterland toegekend.

Tussen een stapeltje toneelfoto’s dook vanmorgen één op van een etentje van de Nutsspaarbank. Die hield zitting in de ‘spaarbankkamer’ van het Nutsgebouw waar ook deze foto genomen is. Ik heb zeventien jaar de boekhouding daarvan gedaan en de zittingen verzorgd.

Die zittingen waren op zaterdagmiddag van twee tot vier uur. Het eerste uur voor de jeugdbank. Daarbij had ik hulp van een meisje dat op het gemeentehuis werkte. Voor het tweede uur kwam er dan een bestuurslid de bezetting versterken. Aan het eind van het jaar moest de rente op de boekjes worden bijgeschreven. Die werden op twee zaterdagen in december ingeleverd en konden begin januari weer opgehaald worden.

Al die boekjes en de kaartenbakken kwamen dan bij mij thuis te staan om bijgewerkt te worden. Op de daarvoor benodigde avonden had ik hulp van het meisje van de jeugdbank. Na afloop van de zittingen voor het ophalen van de boekjes was er dan een etentje voor het bestuur waarbij ik ook aanwezig mocht zijn. Dat werd dan verzorgd door het beheerdersechtpaar van het Nutsgebouw. Aan het eind kregen we voor ieder gezinslid een kroketje mee naar huis. Dat etentje was de enige beloning voor het bestuur; mijn beloning bedroeg ƒ 400.—per jaar.

Op de foto v.l.n.r. ondergetekende, Jacob Hartstra, Joop Meier, Lute Bethlehem. Zittend Duco Bergman, Theunis Scholten en Sietse Terpstra

Johannes de Vries

De Avondvierdaagse: een historische opname van de Juliana-wandeltocht in Heerenveen, gedateerd 21 april 1956. De groep stond destijds bekend als de postgroep, hoewel niet alle deelnemers werkzaam waren bij de PTT. Op de afbeelding zijn de volgende personen te zien: Alie Zeilstra, Jenny Jongsma, Houwstra, Jeen Lemstra, De Jong (brugwachter), Joop Jongsma, Tjeerd v.d. Bijl, V.d. Berg (onbekend), Jolle Jansma en daarachter de heer Bergeik, die destijds werkzaam was bij de gasfabriek.

De gebroeders Rottiné, destijds bij iedere inwoner van Lemmer bekend onder de bijnaam 'De Klutsen'.

Foto van Durk Bosma: Durk Bosma met het hondje Danny in zijn armen.

Foto van Durk Bosma: Steven Bosma, Steven met de kruk

Hielke Roukema, Veldwachter.

Foto van Carol de Vries: Siebold de Vries en Saakje Schirm. Gehuwd op 23‑09‑1932 te Lemmer

Foto van Carol de Vries: Touwslager Riemersma met vrouw

  • Andries Riemersma, en vrouw. Andries overleed net voor zijn 100ste verjaardag, hij was vroeger touwslager (vandaar nog de Lijnbaan) en omroeper.
  • Marja Visser: Bijzondere foto: Andries Aantszn. Riemersma geboren 10-12-1816 overleden 12-12-1916, dan heeft hij dus zijn 100ste verjaardag toch kunnen vieren. hij is 2 x gehuwd geweest, de laatste keer op 60 jarige leeftijd in 1877 met de 40 jarige Gatske Bakker uit Sloten, zij zal de vrouw op de foto zijn. Het moet wel een heel oude foto zijn, rond 1900 denk ik dan. Andries was touwslager evenals zijn vader en opa. Zijn opa Andries Riemersma en naamgenoot kwam net voor 1800 vanuit Franeker naar Lemmer uit een familie van touwslagers en Mr. lijndraaiers. Deze Andries op de foto was een neef van mijn voormoeder Fetje Jansdr. Riemersma (5 generaties voor mij). Deze man is dus geen voorouder van mij maar familie verwant, Heel bijzonder om een foto te zien van iemand die in 1816 geboren is (meer dan 200 jaar geleden) en het mooie is dat ik het lange slanke postuur en familietrekken in mijn pake (Steven Visser) herken, die in 1903 geboren was , dit was dus zijn oudoom.

Berend Pietersma was gedurende vele jaren werkzaam in de Centrale Bakkerij, waar hij een veelzijdige en waardevolle kracht bleek te zijn. Zijn taken varieerden van het bezorgen van brood aan bakkers en het ondersteunen in het magazijn tot het beheren van zijn eigen distributiewijk. Zijn inzetbaarheid kende geen grenzen. Op deze foto zien wij hem kort nadat hij de steeg bij het postkantoor heeft verlaten. Bij het bezorgen van brood werd steevast een mand meegenomen om het product naar de klanten of winkels te vervoeren. Deze mand werd vaak op het handvat van de kar geplaatst. Op de foto is nog duidelijk een van de handvatten zichtbaar, net boven het blik op het deksel van de kar.

De heer Pietersma was een ondernemend man die iedere mogelijkheid om een inkomen te genereren benutte. In die tijd was dat ook noodzakelijk. Zo hield hij zich in eerste instantie bezig met het repareren van schoenen als een aanvullende bron van inkomsten. Na zijn vertrek uit de bakkerij – vermoedelijk kort na de Tweede Wereldoorlog – maakte hij van het schoenmaken zijn voornaamste beroep en trad hij in dienst bij de heer Jelte Dijkstra.

Een historische foto genomen op het Leeg te Lemmer, daterend uit de jaren vijftig. Op de foto marcheert de Lemster Drumband door de straat, begeleid door een grote menigte. Vermoedelijk betreft het hier een optocht. De tamboer-maître wordt naar alle waarschijnlijkheid geïdentificeerd als Jenny Jongsma. Op de eerste rij van de daaropvolgende groep van vier mannen is de tweede persoon van links Sake Visser (ook bekend als Reade Sake). Iets verder naar achteren is mogelijk Sjoerd Schotanus te zien.

De specifieke gelegenheid waarop deze foto is gemaakt, is niet bij ons bekend. Het is aannemelijk dat de stoet afkomstig is van de Schans en via de Emmakade op weg is geweest naar het centrum. De bebouwing in deze omgeving verkeert heden ten dage grotendeels in dezelfde staat. Aan de linkerzijde zijn de woningen boven de zogenaamde ‘baan’ zichtbaar. 

Het eerste elftal van Lemmer begin jaren dertig. Staand op de foto v.l.n.r. Jan Koehoorn, Eele Visser, Willem Rinsma, Sake van der Bijl, Herman Gebben, Piet Zwart, Andries Bootsma, Koert de Vries en Uilke de Jong. Zittend Wieger Spaan, Johannes Wijnands, Geert Feenstra, Johan Platte, Klaas Wouda (reserve). Hiervan zaten Jan Koehoorn, Eele Visser, Sake van der Bijl, Herman Gebben en Piet Zwart in het bestuur.

Marius Visser: Achter de kar links Jan (mijn vader) en Andries Visser zonen van Marius en Geertje Visser. Voor de kar is Siemen Koehoorn. Foto is gemaakt in Enkhuizen zo rond 1971 á 1972.

  • Gea Hoffs-Hateboer: Ik ben de dochter van Harm Hateboer. Zoon van Harm Hateboer en Geesje Haringsma . Ik ben vernoemd naar mijn grootmoeder Geesje. Mijn naam is Geesje Harmina en ben geboren op 2 april 1938. Leuk om deze foto’s te zien. Groetjes van Gea Hoffs. Purmerend.
  • Niek Hateboer: Prachtige foto's van Harm Hateboer (mijn overgrootvader) + familie. Ik zou graag met Jan Mark Koopmans in contact treden om er achter te komen wie er verder nog op die foto's staan. Hartelijk dank.

Foto van Rika Emmens: Mijn grootvader, Gerardus Wierdsma, diende als militair. Hij remigreerde naar Chicago, maar keerde terug naar Nederland vanwege het uitbreken van de oorlog.

Foto van Rika Emmens: Wie dit zijn weet ik niet, maar mijn moeder is Agatha Wierdsma met het hoedje op.

Foto van Rika Emmens: Fam Wierdsma. Agnes en Rika, op de voorgrond Agatha en Johan, daarachter Gerardus en Wierd!

Foto van Rika Emmens: St. Josef school. Mijn moeder Agatha Wierdsma links boven, jaartal onbekend Ik denk rond 1938

Foto van Rika Emmens: 1914: Tweede van rechts is Gerardus Wierdsma, mijn pake

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

|   1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |     |    8   |    9   |   10   |   11   |