Foto van Gauke Bootsma: Van links naar rechts; pake Hendrik met broers, Jurjen, Gauke, Hendrik en Pieter Bootsma.
Jurjen Bootsma met zoontje Jouke en Sake Bootsma bij de LE 44.
Roelof en Anna Klazina Bootsma-de Haan.
Vermoedelijk zijn op deze foto de viskar van Jan Atsma en de ijskar van Mienekes afgebeeld. Indien iemand aanvullende informatie kan verschaffen over deze foto en de afgebeelde personen, wordt dit zeer op prijs gesteld.
Foto van: Thomas Coehoorn. De heer Coehoorn: Via mijn Mem kreeg ik deze foto van de stokers van het stoomgemaal uit de tijd dat er nog met kolen gestookt werd. Het verhaal gaat dat in de crisisjaren (dertiger jaren) de vrouwen zeiden "It reint goud" als het weer weer eens langdurig regende. Vissers die vaak onder deze slechte weersomstandigheden niet naar zee gingen, konden dan aan het werk als stoker. Er kwam dan toch geld binnen. Het zware tijdelijke werk werd goed betaald.
Op de foto's staan de volgende Lemsters. Van links naar rechts: Roel de Hey, Gerrit Rottiné (mijn pake), Jurjen Bootsma (Jút), Jaap Visser (fan Anne Ybel) en Berend Scholten (Fodde).
Foto van: Thomas Coehoorn. Hierbij een foto vanaf het bordes van het gemeentehuis Lemmer. Waarschijnlijk was er een trouwerij. Het moet in het voorjaar van 1947 geweest zijn. Op de achtergrond de gedempte aansluiting met de Rien (Visserburen) Daarachter staan de panden waar het gemeentekantoor stond. Links de slijterij van de Weduwe Visser (Nieuwburen 2). De militair (onder het verkeersbord) is Yme Willem van Dijk (de straat bij Suderigge is naar hem genoemd). Hij is 20 juni 1947 vertrokken naar Nederlands Indië, waar hij op 26 oktober 1948 is overleden. Rechts met kind (Gerrit) op de arm is Annie Seldenthuis-Rottiné, de vrouw van Maarten "Prikke". Daarvoor (met kind aan de hand) staat tante Hiske Zandstra-Deinum, de vrouw van Leeuwke "Toetoet".
Foto van Leeuwke Bootsma. Een groepje Lemsters op de bankjes bij de brug. Op de achtergrond de Schulpen. Met koeienletters op het raam meldt Expert Bijlhout, dat er een verbouwingsopruiming gaande is. Op de banken v.l.n.r. Thomas Visser, Jenny Bondiëtti, Leeuwke Bootsma, Joltje, vrouw van Thomas Visser, Jantje Bijma, Jaap Visser en Gerben Feenstra.
Foto van Leeuwke Bootsma. Genomen in een hang waarschijnlijk bij De Rook. Dit zijn Jacob, Lena Dijkstra, Leeuwke Bootsma, Rienk en Maaike.
De eerste persoon aan de linkerzijde op deze foto is Klaas Zijlstra. De derde persoon betreft Lex Loen, die regelmatig zorg droeg voor Henkie Beljon. Geheel rechts op de foto staat Dirk Faber. De identiteit van de tweede en vierde persoon is mij helaas onbekend. Centraal in de groep bevindt zich Henkie Beljon. Zijn lichaamshouding doet vermoeden dat hij moeite had met lopen. Daarnaast was hij klein van postuur, vrijwel doof en slechtziend. Ook zijn stem had, naar mijn mening, een afwijkend karakter. Tegenwoordig zouden we spreken van een meervoudige beperking. Niettemin geloof ik dat Henkie Beljon een goed leven heeft geleid. Hij werd overal bij betrokken en kreeg steevast de voorrang om op de voorgrond te staan.
Ringrijderij langs het Dok, afgebeeld op de Langestreek. Op het paard is de heer Age Faber te zien, terwijl de heer Jaap Zwart plaatsneemt bij de paal. Onder de toeschouwers bevinden zich onder andere de heren Marten Poppe (met hoed) en Klaas Heida.
De heer Wierdsma, vergezeld door een versierde koe voorzien van bloemen in het midden, aan de achterzijde en op de bovenzijde, nam deel aan een rondgang door Lemmer ter promotie van de uitzonderlijke kwaliteit van het door hen aangeboden vlees.
Medewerkers van Zeilmakerij De Vries: Van links naar rechts: ??, Sybold van der Bijl, Willem Dam en Jouke Brouwer (zie tevens de onderstaande foto).
Foto van Jouke Brouwer: De heer Jouke Brouwer’s grootvader, werkzaam op de foto met het vervaardigen van zeilen voor zeilmakerij De Vries.
Het verhaal achter het maken van deze foto is net zo intrigerend als dit herkenbare stukje geschiedenis van Lemmer. Jan van Steen, een achterneef van Griet Aukema, werd op jonge leeftijd wees. Hij kwam terecht in een internaat of weeshuis, waar strikte regels en zware straffen heersten. Alleen kinderen met familieleden konden tijdens vakanties het tehuis verlaten. Aangezien Jan geen familie had, moest hij zijn vakanties binnen het tehuis doorbrengen. Bovendien werd hij gestraft omdat hij in het geheim een fietstocht naar Zandvoort had ondernomen; hierdoor moest hij de volledige vier weken in het internaat blijven. De heer De Jong, directeur van het opleidingsschip voor de binnenvaart *Prins Hendrik*, bood echter een oplossing. Hij stelde voor dat Jan aan boord van het schip zou komen werken, wat hem toch een zekere vorm van vakantie bracht. Op de foto is Jan van Steen te zien, gezeten op de bank in het midden van de sloep, naast de zonen van De Jong.
In het midden is Anne Zijlstra, met de hand in de zak.
Van links naar rechts: Jelle Visser (bekend als Witte Jelle, afkomstig van het Achterom), Gerben Bootsma (Gerben van Rubert), Klaas Visser (bijgenaamd Dove Klaas) en Fimme Bootsma (Fimme van Rubert).
Foto van Annelies Wessel: Het betreft hoogstwaarschijnlijk de optocht op Hemelvaartsdag, gehouden op 2 mei 1940. Vooraan aan de linkerzijde van de foto is mevrouw Alida (Alie) Plooij te zien, de moeder van Annelies.
Foto van Annelies Wessel: Links vooraan is Alida (Alie) Plooij.
Foto van Annelies Wessel: Oma Jans PLooij.
Afbeelding van Annelies Wessel: De dame met stropdas betreft mevrouw Alida (Alie) Plooij. De heer aan de linkerzijde is de heer Renze van der Veen.
Foto door Annelies Wessel: Lemmer, 1924. Noodlanding van een watervliegtuig in de haven van Lemmer. Alida (Alie) Plooij is de derde persoon van de drie volwassenen aan de rechterzijde.
Reactie plaatsen
Reacties