N.V. Stoomhoutzagerij Lemmer.
N.V. Stoomhoutzagerij Lemmer.
De houtmolen 1920: De oorspronkelijke molen (geheel rechts) hier al zonder wieken, werd vervangen door stoomkracht. Oprichter van de "kistenfabriek" was C. Sleeswijk. Een latere directeur was de heer Corree. Veel kistjes werden gemaakt voor de verpakking van Lemster bokking, alsmede voor de Calvé fabrieken.
Voorlangs een houten voetbrug met rails voor transport van de opslag naar de fabriek. Zoals we hebben kunnen lezen vonden hier heel wat mensen werk. 's Morgens en 's Middags tegen één uur ging het in optocht naar het werk. Vele paren klompen klepperden dan door de Schans. 's Avonds herhaalde het tafereel zich. Nog gehaaster en nog massaler.
Op de achtergrond de Houtmolen
In 1935 werd de “N.V. Stoomhoutzagerij” te Lemmer gekocht, door Eeltsje Hiddes Halbertsma. Later gaat de kistjesfabriek van Halbertsma, in Lemmer beter bekend onder de naam “De Houtmolen” over in Zweedse handen.
Foto van Jan van der Werf: 'De Houtmolen' na jaren van verval.
2023: 4 foto's van Peter van den Brandt: De sloop is ingezet...'De Houtmolen' behoort nu tot de historie van Lemmer.
Zwanenburg Projecten: Op een zicht locatie langs één van de aanrijroutes naar Lemmer staat een vervallen, oude houtzagerij, ‘De Houtmolen’. Ooit de grootste werkgever van het dorp, bij de inwoners nu beter bekend als de rotte kies. Er werd al eens een poging gedaan deze locatie nieuw leven in te blazen maar dat stagneerde. ‘De Polle’ is tot op heden een onaantrekkelijk gebied gebleven.
Maar nu zet Team Zwanenburg zijn schouders eronder in samenwerking met gemeente De Fryske Marren, Aannemingsbedrijf Kuin en Makelaardij Hoekstra.
Met een luisterend oor namen we alle mooie verhalen over de ooit florerende fabriek tot ons. Adema Architecten maakte het ontwerp van de nieuwbouw met 127 woningen waarin de beeldbepalende kenmerken van het oude gebouw weer terugkomen.
In de 1e fase realiseren we 28 appartementen. In de 2e daaropvolgende fase nog eens 79 appartementen en 20 grondgebonden woningen. Het industriële karakter van de locatie blijft bestaan, door het ontwerp in pakhuisstijl. Zo gaat de geschiedenis niet verloren en kunnen de Lemsters straks weer trots zijn op deze mooie plek!
Reactie plaatsen
Reacties
Prachtig mooie verhalen , en leuk al die bijnamen en foto's.. ik dacht nog toen ik de foto's zag..zonde , zal allemaal wel weg zijn gegooid maar las even verder dat ze bewaard zijn gebleven..ook al staan ze in Hoorn.