Trambrug bij de Zijlroede, Lemmer.
Een tram op de trambrug over de Zijlroede te Lemmer. De foto werd in het laatst van de zomer in 1901 genomen kort na de officiële ingebruikneming van het baanvak Joure Lemmer. In 1948 dus nog geen halve eeuw later reed de laatste personentram naar Lemmer, later werd ook het goederenvervoer op deze lijn gestaakt.
Een foto van drukke werkzaamheden in de bouwput in het voorwerk van het te bouwen tramstation.
Het nieuwgebouwde station in 1901.
"Fonkelnieuw, de glanzende lak en de onbesmette verf schitterende en wedijverende in glinsteringen van zonnelicht, stonden op 10 augustus 1901 tegen twee uur 's middags de vier mooie grote tramwagens van de NTM in de versierde remise van het coquette stationsgebouwtje te Lemmer, aan de eigen haven der Maatschappij te wachten op de genoodigden, die over zee van Amsterdam met de salonboot Heerenveen verwacht werden.
Locomotief 25 het eerste product van dien aard uit de werkplaatsen der Maatschappij te Sneek, omkranst met groen en bloemen, zou dezen feesttrein trekken, bestuurd door den chef-machinist, de heer Aarden.
Nadat de feestgroet in letters op de steiger nog bekrachtigd was geworden door een feestdronk, was het oogenblik voor de nieuwe tram aangebroken om met flinke vaart, sneller dan de omnibus, zachter en gemakkelijker dan de omnibus (vervoermiddel), een wagen voor openbaar vervoer voortgetrokken door één of meer paarden) - maar niet zo gezellig - de eerste passagiers, thans genoodigden - naar Joure te brengen"
Op deze foto is links een houten huis te zien, hier woonde de fam. Jacobs in. Op de achtergrond is te zien dat er paaltjes liggen dus dit is begin 50-er jaren. Harm Jacobs woonde toen in het houtenhuis (links van de loc.) dat tegen de oude gebouwen van de tramremise aanstond bij de sluis. Rechts ligt een dekschuit of schip met hout op het dek. De hout opslag is van “Van Put”. Mijn vader werkt hier als werfbaas na zijn diensttijd, tussen ca 1954 en 1956. Verloofd met mijn moeder zouden ze eerst naar Texel verhuizen voor “de baas” om daar de houtkap en transport te regelen. Maar in 1956 was er een huis vrij in Apeldoorn naast dat van de fam. van Put. Hier werd mijn vader voorman en werkt in de bossen van de Domeinen op de Veluwe. Ma mocht de benzinepomp bedienen en het kantoor schoonmaken.
Het bijzondere was, dat door de Koning Lodewijklaan in Apeldoorn een spoorlijntje lag naar paleis het Loo.( via de Naald) Ooit voor o.a. prins Hendrik aangelegd, maar door Van Put gebruikt voor transport van mijnhout en aanvoer uit Lemmer.
Age van der Bles
- Leeuwke Bootsma: Rangerend bij houthandel Put aan de tramhaven. Op de achtergrond de woning van de familie Jacobs.