Binnenhaven, Lemmer |2|

|    1   |   2   |    3   |    4   |    5   |    6   |    7   |

Een in 1907 verzonden kaart, met de geschreven achterkant. De foto zelf is waarschijnlijk nog ouder...

 

De Katholieke Kerk, die zich op de achtergrond bevindt, werd gebouwd in de periode tussen 1897 en 1901. In 1907 werd daarnaast de pastorie gerealiseerd. De kerk draagt de naam Willibrorduskerk en is gelegen tussen de Schans en de Vissersburen.

De afgebeelde foto dateert van aanzienlijke ouderdom. Op basis van de afbeelding kan worden vastgesteld dat aan de Emmakade uitsluitend beide rechter gebouwen nog op hun oorspronkelijke locatie aanwezig zijn. Het rechter gebouw betreft het pakhuis, dat later werd gerenoveerd. Aan de linkerzijde is de vroegere boerderij zichtbaar, waar Jan Zwarthoed als laatste een visverwerkingsbedrijf exploiteerde. Aangezien de woningen aan de Emmakade relatief laag zijn, biedt de afbeelding een aanzienlijke doorkijk naar het achterliggende gebied.

Links van de boerderij valt, door een brede steeg, een deel te zien van het pand dat tegenwoordig bekend staat als 'De Laatste Stuiver'. Iets verder naar rechts is een groot, hoog pand te onderscheiden. Vermoedelijk betreft dit de achterzijde van het huidige Lemster Warenhuis, dat destijds mogelijk bekend was als Pasveer.
De Katholieke Kerk met toren is duidelijk zichtbaar, evenals de spuisluis aan de rechterzijde daarvan. De vele verticale witte lijnen op de afbeelding zullen waarschijnlijk de schoorstenen van de diverse huizen zijn.

Het is niet geheel eenduidig wat het grijze element boven de huizen aan de rechterzijde voorstelt. Mogelijk betreft het een deel van het terrein van de Vluchthaven of van de Oostdam. In ieder geval lijkt het te verwijzen naar een gebied dat destijds nog open verbinding met de zee had. Voorts is een aanzienlijk deel van de 'Kúnderske daem' zichtbaar. Op de voorgrond bevindt zich een van de nachtboten, omringd door kleinere vaartuigen die mogelijk werden gebruikt voor het overladen van goederen.

 

 

Tijdens een gesprek over de vangst werd deze foto genomen, vermoedelijk rond het jaar 1925. Marten Vlig (staand in het midden op de botter) en Evert de Vries (geheel rechts) hebben gezamenlijk gewerkt in de hang van S. A. de Blauw.

Op de onderstaande detailfoto zien we naast de botter de 'Groninger IV' en de LE 21. Aan de linkerzijde is de nachtboot 'Groninger III' zichtbaar. Verderop zijn twee Lemster aken te zien, bezig met het ophalen van netten. Daarnaast zijn er nog twee andere nachtboten waarneembaar.

 

 

De afgebeelde bebouwing is grotendeels nog steeds herkenbaar in de huidige situatie. Het eerste huis aan de rechterzijde was destijds de woning van Steven Sterk, met daarnaast het huis van Gerardus Sterk. De steeg naast deze woningen diende als toegang tot de rokerij van Simon Scheffer. De hoge schoorsteen die op de achtergrond zichtbaar is, behoorde toe aan de rokerij van Sterk. Vervolgens treffen we de winkel van Sterk, waar destijds touwen, garen, netten en haken werden verkocht.

Ook het daaropvolgende huis was eigendom van de familie Sterk. Hiernaast woonde Jan Nijholt. Verderop is de boerderij te zien die in eigendom was van Jan de Vries, die eveneens de functie van locoburgemeester vervulde. Ten tijde van deze beschrijving bevonden zich binnen de bebouwde kom van Lemmer nog enkele boerderijen, naar schatting vijf in totaal.

 

De 'Groningen IV' aan de wal in de Binnenhaven te Lemmer.

De 'Groningen III' aan de wal in de Binnenhaven te Lemmer.

Detailfoto van bovenstaande.

Foto van de heer Werner Piso. Fotograaf in de jaren zeventig tot 2000 te Lemmer

Detailfoto van bovenstaande.

De oude haven van De Lemmer is sinds oudsher een van de meest prominente en ruim opgezette havens van Friesland, mede dankzij het toegankelijke vaarwater. Deze gunstige omstandigheden hebben ertoe bijgedragen dat de scheepvaart in dit gebied zich al in vroegere tijden aanzienlijk heeft ontwikkeld, zowel op zee als op de binnenwateren. Deze binnenwateren vormden destijds een cruciale verbinding met steden zoals Slooten en andere omliggende plaatsen. Een historische mijlpaal voor De Lemmer vond plaats in het najaar van 1799, tijdens de landing van de Engelse troepen, wat deze locatie een belangrijk hoofdstuk in de regionale geschiedenis bezorgde.

De aanlegplaats voor de nachtboten naar Amsterdam, in de Oude Haven.

De binnenhaven van Lemmer in het jaar 1905. Links boven, voor de afgemeerde sleepboot, bevindt zich een Urker vissersschip, beladen met levende schol. Op de voorgrond is de klipper van Hendrik v.d. Zande zichtbaar. De ansichtkaart werd in 1907 verzonden door mevrouw Froukje Bangma aan haar zusters, IJke en Johanna Bangma, dochters van de heer Obe Bangma.

|    1   |   2   |    3   |    4   |    5   |    6   |    7   |