De Suup om

Op de foto de oud-meester (machinist) van de Suup, Anne Rippen met zijn kleinzoon Anne in de armen, gefotografeerd op een mooi hoekje in de Lemmer, achter op 'het stap' van boerderij Huitema bij de Lemster Rien.

Ruim Zeventig jaar geleden sloeg "de Suup" om.  

Ruim 70 jaar geleden op 28 april 1909 sloeg de stoomboot "De Sneek VI", in de volksmond 'de Suup' genoemd, van de G.L.S.M. Groninger Lemmer Stoomboot Maatschappij, die een vracht en passagiersdienst onderhield van Lemmer naar Sneek, bij 'De Musterd' even buiten Lemmer, om doordat de lading begon te schuiven. Een vrouwelijke passagier van elders is daar verdronken

De Suup had toen nog geen ruim, de lading stond bovenop het dek later kreeg de Suup een ruim. De Heer E. Rippen, die in een bejaarden flat woont aan de Wiepke Hofstraat in Lemmer, weet van zijn vader Anne Rippen (1872-1959), die toen meester (machinist) was, nog goed hoe dat in 1909 gegaan is, mijn vader kon niet zwemmen en lag twintig minuten in het water. Hij klampte zich in doodsangst vast aan het houtwerk, voordat hij gered werd. Het gebeurde net op de verjaardag van een van zijn jongens.

Achteruit meester.

Het was uiteraard hard werken. De boten moesten altijd varen ook op Zondag. Op die rampzalige dag stoomde de Suup uit de binnenhaven op door de blokjesbrug naar Sneek, toen er vanaf de wal geroepen werd dat er nog een passagier mee moest van de nachtboot naar Sneek. "Laat ze maar met Tieleman gaan" (een andere boot) riep kapitein Ykema van de Suup, we zijn al los. Maar de vrouw, die naar Woudsend moest wilde beslist nog met de Suup mee. Nou vooruit dan maar besliste de kapitein Ykema en riep achteruit meester.

Machinist Anne Rippen liet de Suup bij de wal lopen waarna de vrouw verheugd aan boord stapte. Rippen begeleide de passagier naar de kajuit, waar hij haar een goed plaatsje gaf.

Met de schoorsteen in de grond.

Toen de Sneek VI later, even buiten Lemmer om de bocht inging bij 'De Mutsert' begon de lading te schuiven. De stoomboot had nog geen ruim, die kwam er later in, de vracht stond toen boven het dek. De Suup maakte hevig slagzij. Rippen was net in de machinekamer toen hij door de patrijspoort water zag. Hij kon er nog net uit komen toen sloeg de Suup om en kwam met de schoorsteen in de grond.

Vrouw verdronk jammerlijk.

Anne Rippen kon niet zwemmen en lag twintig minuten in het koude water te spartelen, zich vastklampend aan kisten van de lading, de machinist werd toen de nood het hoogst was en hij het niet meer kon bolwerken en met het hoofd al onder water was, op het nippertje gered van een wisse verdrinkingsdood gered door kapitein Ykema.

Dat gebeurde allemaal net op de achtste verjaardag van een van zijn jongens. De vrouwelijke passagier Trijntje Visser, kon helaas niet meer gered worden, zij verdronk jammerlijk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.