Roelof Klein

De roeier Roelof Klein, was op de Olympische Spelen van Parijs in 1900 de eerste Nederlander die goud wist te veroveren.

Roelof Klein, geboren op 7 juni 1877 te Lemmer, overleden (83 jarige leeftijd) op 14 februari 1960 te Montclair (New Jersey), zoon van Klaas Klein en Catharina Engels.

  • Geboorteakte Lemsterland, 1877
    Aangiftedatum 7 juni 1877, akte nr. 85
    Roelof Klein, geboren 7 juni 1877
    Zoon van Klaas Klein en Catharina Engels

Afbeelding: nl.wikipedia.org-Olympische Zomerspelen 1900

Roelof Klein, was een Nederlands roeier. Hij vertegenwoordigde Nederland eenmaal op de Olympische Spelen en won hierbij twee medailles.

Het hoogtepunt van zijn carrière waren de Olympische Zomerspelen 1900 in Parijs, toen hij samen met zijn landgenoot François Brandt (geboren op 29 december 1874 te Zoeterwoude, overleden (74 jr) in 1949 te Naarden) eerste werd in de 'twee met stuurman'.

Het opvallende aan deze eindzege was, dat tijdens de finale niet Herman Brockmann, maar een tienjarig Frans jongetje de stuurman was. Brandt en Klein vonden Brockmann te zwaar en besloten daarom dat het jongetje, -dat 25 kilo minder woog-, maar in de boot moest gaan zitten. Zij finishten als eerste in een tijd van 7.34,2 voor twee Franse boten.

  • Brandt schreef later: „We hadden getrokken wat we konden, we waren pootiger dan onze concurrenten, we hadden jaren wedstrijdroutine, we waren in Holland nooit geslagen. We moesten winnen, als de omstandigheden maar gelijk waren. Maar die waren niet gelijk: al die Franschen ploegen roeiden met kinderen in den stuurstoel, die door lichtere vervangen werden, zoodra zij de 25 kilo bereikt hadden. En wij moesten 60 kilo. meetrekken." (Hermannus Brockmann)
  • Brandt: „Van het jaagpad onder de spoorbrug van Asnières, even na de eindstreep, werd ons toegeroepen: „Qui êtes vous?" En wij: „Hollandais." Waarop uit honderd kelen: „Vive lesBoers." Vanwege de Fransche sympathieën tijdens den toenmaligen Boerenoorlog."

Omdat het een gemengde Nederlands-Franse equipe was, wordt hun overwinning door het IOC oorspronkelijk niet aangemerkt als een Nederlandse, (omdat deze pas vier jaar later tijdens de Spelen in in het Amerikaanse Saint Louis werd ingevoerd). Van de organisatie kregen zij een bronzen beeld met het bijschrift dat zij een roeiwedstrijd hadden gewonnen tijdens de Wereldtentoonstelling. De prijs was te bewonderen op de wereldtentoonstelling van 1900 en is nu in het bezit van Brandts in Australië-woonachtige kleindochter.)

Maar Brandt en Klein, waren wel de eerste Nederlandse Olympisch kampioenen uit de geschiedenis. Dit wordt nu ook erkend door het IOC.
Klein en Brandt waren er overigens van overtuigd, dat zij niet de Olympische wedstrijd hadden gewonnen, maar de wereldtitel hadden veroverd. Brandt wist gedurende zijn leven niet beter. Bij Klein bestaat het vermoeden dat hij op een later moment achter de waarheid was gekomen, omdat er in zijn overlijdensadvertentie in de New York Times, men het had over zijn Olympische titel.

Roelof Klein maakte ook deel uit, van de acht die in Parijs de derde plaats haalde.
Zowel Klein als Brandt, kwamen uit voor de Delftse roeivereniging Laga. Zij roeiden in een boot die Minerva Amsterdam heette. Hij ging werken bij een buitenlandse tak van Shell en emigreerde later naar de Verenigde Staten.

Links zien we François Brandt, in het midden het tienjarig Frans jongetje en rechts Roelof Klein.

Nico Scheepmaker, vroeg op 22-12-1889 nog in de Leeuwarder Courant, of iemand kon helpen om de identiteit van het jongetje te achterhalen: Nergens in Parijs werd aangegeven dat het om Olympische Spelen ging, de omschrijving die werd gebruikt was wedstrijden in het kader van de Wereldtentoonstelling - die toen met de Eiffeltoren als blikvanger net geopend was.

Er bestaat een foto waarop dat jongetje tussen Brandt en Klein in staat. Hij reikt tot hun oksels heeft net als zij een klein petje op, maar wel een lange broek aan terwijl de beide roeiers een korte broek tot op de knieën aan hebben. Er zijn blijkens de tekst in de Kroniek al vergeefse naspeuringen gedaan naar de identiteit van dat Franse jongetje, op verzoek van Norris McWirther, die graag deze jongste Olympische winnaar in het Guinness Book of Records vermeld zou zien staan.

Afbeelding: Afbeelding: www.sports-reference.com

Februari 1960

112 jaar na dato heeft het IOC, het Internationaal Olympisch Comité, nu besloten dat Nederland de overwinning wel officieel mag meetellen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.