Schaafsma, Alle

Alle Schaafsma, geboren op 26 januari 1896 te St. Nicolaasga, overleden op 16 januari 1945 te Leeuwarden, zoon van Jan Schaafsma en Stijntje Rijpkema. Gehuwd met Carolina van der Pol.


Wat er in 1945 gebeurde...

In januari werd Harlingen opgeschrikt door de arrestatie van in totaal 25 personen. Veertien van hen zouden de oorlog niet overleven. Op dinsdagavond 9 januari werden als eersten G. Pierik. L. Broersma en Y.J. Faber gearresteerd.

Hun arrestatie volgde op de aanhouding van de 17 jarige pleegdochter F. Sterenborg van de fam. Faber door de Duitsers, waarbij ze alles wat ze over haar pleegvader en diens contacten wist, vertelde. Dhr. Faber was net als de beide andere gearresteerden bij verzetswerk betrokken.

De volgende ochtend arresteerden de Duitsers nog twee mannen. Het vijftal werd op dezelfde dag overgebracht naar het Huis van Bewaring in Leeuwarden waar ze de volgende dag werden verhoord. Tijdens de verhoren noemde één van de arrestanten de namen van de personen waarmee hij contact onderhield.

Zijn verklaring is met potlood op een kladje geschreven en door “Een goede vaderlander”, zoals het begeleidende briefje was ondertekend, naar Harlingen gestuurd. Dit kwam echter te laat in Harlingen aan waardoor de genoemde personen niet meer op tijd gewaarschuwd konden worden.

Diezelfde avond (11 januari 1945) vond er in Harlingen een grote razzia plaats, die van ’s avonds negen tot twee uur ’s nachts duurde, waarbij 18 personen werden gearresteerd. De arrestanten werden verzameld in het gebouw Voorwaarts (het huidige Pro Rege waarin de Openbare Bibliotheek is gevestigd) aan de Voorstraat en later overgebracht naar het politiebureau op het Noordijs. Harry Drost: “Enige agenten hebben met sommige gevangenen nog overleg gepleegd omtrent een ontvluchtingspoging, waarbij zij dan zelf mede zouden zijn ondergedoken.

Verschillende van de gevangenen, die niet bij ondergronds werk betrokken waren, zagen de toekomst echter niet ernstig in en durfden daarom het risico van een ontvluchtingspoging niet te nemen”. De volgende dag werd de groep per open vrachtwagen naar het Huis van Bewaring in Leeuwarden gebracht.

Naar aanleiding van de eerdere arrestaties zijn op zaterdag 13 januari nog twee personen gearresteerd, waarmee het totaal aantal arrestaties op 25 is gekomen. Op maandag 15 januari werden eerst 13 van de 25 arrestanten overgebracht naar het beruchte Scholtenshuis van de SD in Groningen, later gevolgd door ds. A. Bosch die overgebracht werd naar een strafkamp, het Lager Schwarzer Weg in Wilhelmshaven.

Na de bevrijding keerde hij levend terug in Harlingen. Een andere arrestant, dhr. A. Schaafsma, werd de volgende ochtend dood in zijn cel aangetroffen. Hij is die nacht aan difteritis overleden. De overige arrestanten die nog in het Huis van Bewaring in Leeuwarden verbleven zouden allemaal de oorlog overleven.

Bron en Lees verder op: members.ziggo.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.