Wilbers, Jacob
Jacob Wilbers, geboren op 4 mei 1918 te Oudega, overleden op 27 februari 1945 te Oudemirdum, zoon van Dooitze Wilbers en Tjaltje Boersma.
In het geniep zijn twee verzetsstrijders na executie door de Duitsers begraven in het Jolderenbos aan de rand van Oudemirdum. Jacob Wilbers ligt nu begraven op het Nederlands Ereveld Loenen te Loenen Vak: C. Graf: 235.
Hij was onderwijzer aan de christelijke lagere school in Abbega. In het verzet bekleedde hij de functie van officier van bewapening van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten in de gemeente Wymbritseradeel. Wilbers werd gearresteerd op 23 februari 1945 te Woudsend waar hij was ondergedoken. Op 27 februari 1945 is hij overgebracht naar Oudemirdum en en vier dagen later in het Jolderenbos gefusilleerd samen met Johannes Wissink. Hij werd op 9 juli 1945 herbegraven op de N.H. begraafplaats in Oudega.
Heel zorgzaam kijkt David Landsheer (18) af en toe om of ik hem nog bijhoud. We fietsen door het Jolderenbos aan de rand van Oudemirdum (Fr.) over een bospaadje met om de tien meter een verraderlijk haakse bocht. Het gaat in een moordend tempo heuveltje op heuveltje af. Mijn knieën kraken. Ik ben al snel buiten adem.
Gelukkig stapt David even af om me iets te laten zien. We moeten lopend het bos in, met de fiets lukt het verder niet. Na een meter of tien staat tussen de bomen een onopvallend monumentje ter nagedachtenis aan het feit dat hier op 27 februari 1945 in het geniep twee verzetsstrijders na executie door de Duitsers zijn begraven. Allebei pas in de twintig, Jacob Wilbers en Johannes Wissink
(Aanvulling: Het monument staat in het Fonteinbos, niet ver van camping "de Waps" en de bosvijver. Je kunt er ook gewoon op de fiets komen. Het monument ligt aan een rechte boslaan dus geen verraderlijke bochten.)
David Landsheer: ’Een bosarbeider heeft alles gezien. Toen de Duitsers verdwenen waren, heeft hij met zijn blote handen de lichamen weer opgegraven om te kijken of hij iets in hun kleren kon vinden, een adres of zo, zodat de familie gewaarschuwd kon worden. Ook heeft hij de precieze plek in zijn kop geprent. Konden ze na de bevrijding snel opgegraven worden.
Kees Willemen.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik kom er elke week , week in week uit. Rust vinden en eer bewijzen.
Jacob Wilbers ligt nu begraven op het
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: C. Graf: 235.
Dank u wel, de aanvullingen zijn geplaatst
bovenstaand verhaal, voor wat betrefd de locatie, klopt niet. Het monument staat in het Fonteinbos, niet ver van camping "de Waps" en de bosvijver. Je kunt er ook gewoon op de fiets komen. Het monument ligt aan een rechte boslaan dus geen verradelijke bochten.