Scholten, Willem

Willem Scholten, geboren op 25 augustus 1907 te Oudehaske, overleden op 9 december 1944 te Neuengamme, daar is hij overleden ten gevolge van ziekte en ontbering, begraven: Nederlands Ereveld, Hamburg-Ohlsdorf (vak BP73, rij F, nr.11) zoon van Jurjen Scholten en Antje Scholten. Gehuwd met Aaltje Miedema. Uit dit huwelijk 3 kinderen.


De Meistaking van 1943, de onderzoeken en de erfenis.

De Meistaking van 1943, de tweede grote staking in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, was het directe gevolg van de Proclamatie van Generaal Christiansen, de Duitse militaire bevelhebber in Nederland. In de kranten van 29 april 1943 verscheen deze bekendmaking, die inhield dat alle bijna 300.000 Nederlandse militairen, die in mei 1940 tegen de Duitse invallers hadden gevochten, zich opnieuw moesten melden en teruggevoerd zouden worden in krijgsgevangenschap.

Ze zouden vooral in Duitsland te werk worden gesteld. Hierop brak vanuit de Machinefabriek Stork te Hengelo een wilde ongeorganiseerde staking uit, die vooral in de noordelijke provincies met veel geweld werd onderdrukt. In heel Nederland vielen 175 dodelijke slachtoffers, waarvan zestig in de drie noordelijke provincies: 22 Friezen, 31 Groningers en 7 Drenten. Van deze zestig werden zesentwintig 'op patrouille' neergeschoten en achtergelaten. Vierendertig werden gefusilleerd, waarna hun lichamen werden begraven 'op een plaats die niet bekend gemaakt werd', dit om de bevolking extra te intimideren.

Tegen de Friese gearresteerden werden tien doodvonnissen uitgesproken door het Standrecht dat vanaf 1 mei 1943 in het Scholtenshuis, het SD-hoofdkwartier te Groningen zetelde en vanaf 4 mei 1943 in het Oud Burger Weeshuis te Leeuwarden: Broer de Witte, Cornelis Luinstra, Dirk Fokkens, Jan Eisenga, Bouke de Vries, Wiebe de Witte, Symen Wiersma, Wypke Martens, Willem Scholten en Wieger Rekker. Bij de eerste vijf is het vonnis voltrokken, bij de laatste vijf werd de doodstraf omgezet in concentratiekamp- of gevangenisstraf. Zeventien Friezen werden 'op patrouille' neergeschoten en achtergelaten.

Reactie plaatsen

Reacties

Karin Scholte
4 jaar geleden

Deze Willem is een neef van mijn pake Willem Scholte. Ik kwam hierachter toen ik in het Verzetsmuseum was en hem daar zag staan. Toen ben ik het uit gaan zoeken in mijn stamboom. Ze lijken best op elkaar. Diep respect voor deze Willem.