Wiersma, Sjoerd
Sjoerd Wiersma
Sjoerd Wiersma, geboren op 6 november 1899 te Scharnegoutum, overleden op 10 april 1971 te Joure, zoon van Foppe Wiersma en Evertje Rijpsma. Gehuwd met Trijntje Bakker.
Sjoerd Wiersma, directeur van een wasserij te Joure en topman van het verzet in de Zuidwesthoek. Zijn schuilnaam was Sjouke van der Zee. Na februari 1944 kwam Wiersma zelf als onderduiker in Echtenerbrug terecht.
Veel Joodse onderduikers danken hun leven aan de inzet van verzetsman Sjoerd Wiersma uit Joure. Hij speelde een belangrijke rol in het onderbrengen van Joodse ‘crèchekinderen’ uit de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.
Belangrijke contacten waren in Joure, waar Sjoerd Wiersma en Uilke Boonstra heel veel joden uit Holland haalden om hen in de Friese Zuidwesthoek te laten onderduiken. Lemsterland was uitermate geschikt voor het onderbrengen van onderduikers. Met name de Echtenerpolder, globaal het gebied tussen Lemmer, Echtenerbrug en Schoterzijl, leende zich daar door zijn onherbergzaamheid uitstekend voor. Mede door de onmiddellijke nabijheid van dit gebied kwam het brandpunt van de verzetsactiviteiten al gauw in het kleine dorp Echtenerbrug te liggen.
Door de vele joodse onderduikers kreeg Lemsterland benamingen als 'It Fryske Jeruzalim' en werd Echtenerbrug 'Klein Palestina' genoemd.
Vanaf 1942 ging Wiersma 2 tot 3 keer per week met zijn vrachtwagen naar Amsterdam. Iedere rit nam hij Joden mee naar Friesland. Samen met zijn vriend Uilke Boonstra bracht hij hen onder op een onderduikadres. De gehele organisatie werd in een cartotheek vastgelegd. Tot februari 1944 ging alles goed. Toen werd Boonstra opgepakt. Wiersma wist aan de Duitsers te ontkomen en zette vanaf zijn onderduikadres zijn verzetswerk voort. Na de oorlog kwam de kaartenbak terecht bij Gerlof Wiersma, de broer van Sjoerd Wiersma. Hij vulde met 'n aantal anderen de gegevens aan. Al spoedig was het materiaal niet meer nodig en de cartotheek verhuisde naar de zolder. Na Gerlofs dood erfde zijn zoon de kaartenbak en ook hij zette de bak op zolder. Daar ontdekte de kleinzoon van Sjoerd Wiersma het materiaal bij toeval. Sjoerd Wiersma gaf de kaartenbak aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in bruikleen. Het Herinneringscentrum wil de gegevens gaan gebruiken voor de database 'Een Naam en een Gezicht'
Reactie plaatsen
Reacties